viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 12.11.22 @ 17:48

Njemačka savezna zemlja Bavarska zajedno s još tri savezne zemlje ukida obvezu izolacije. To su Baden-Württemberg, Bavarska, Hesse i Schleswig-Holstein. U tim saveznim državama novi bi propisi trebali stupiti na snagu uskoro, a detalji se trenutno razrađuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bavarska ukida minimalnu izolaciju od pet dana za osobe zaražene koronavirusom od 16. studenog, pišu bavarski mediji. Ministar zdravstva Klaus Holetschek najavio je to u petak u Münchenu. Međutim, oni koji su pozitivni trebali bi nositi masku izvan vlastitog doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

,,I naravno i dalje vrijedi princip: ako si bolestan, ostani kod kuće”, rekao je Holetschek. Ranjive skupine treba dodatno zaštititi drugim mjerama.

,,Odluka ne znači da puštamo proces zaraze da se širi slobodno”, naglasio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uključene su još tri savezne države

Bavarska djeluje zajedno s Baden-Württembergom, Hessenom i Schleswig-Holsteinom i u ove tri zemlje uskoro bi trebali stupiti na snagu novi propisi.

,,Pojedinosti se trenutno razrađuju”, kažu iz Ministarstva zdravstva Baden-Württemberga.

,,Nažalost, njemačka Vlada je do sada odbijala pronaći zajedničko rješenje po pitanju izolacije. Zato sada poduzimamo ovaj važan korak ka odgovornom suočavanju s koronom s obzirom na promijenjenu pandemijsku situaciju”, navodi se.

Pozitivan test znači masku

Prema priopćenju iz Ministarstva, zemlje su se dogovorile oko zajedničkih preporuka kao temelja za svoje nove propise. Oni, primjerice, propisuju da oni koji su bili pozitivni na testu moraju nositi masku izvan vlastitog doma – osim na otvorenom kada se može održavati minimalna udaljenost od 1,5 metara. Stoga je također planirano da se osobama koje su pozitivne na testu ne dopušta ulazak kao posjetitelja u medicinske ustanove.

Do sada su osobe zaražene koronom uglavnom morale ići u kućnu izolaciju najmanje pet dana nakon pozitivnog testa i najmanje 48 sati nakon nestanka simptoma. Izolacija je maksimalno trajala dva tjedna

Oglasi
LM