OGLAS
Vrijeme objave: 09.03.24 @ 11:13
OGLAS

Mnogi ljudi uživaju u tetovažama, a često se postavlja pitanje je li posrijedi tek bezazlen ukras na tijelu ili potcijenjen zdravstveni rizik.

OGLAS

Ono što je prvi savjet stručnjaka ljudima koji su odlučili da se tetoviraju jeste da je neophodno pronaći profesionalne i licencirane tattoo majstore koji održavaju sigurno, sterilizirano okruženje tokom svog rada. Doktor Kerim Alendar je za „Avaz“ objasnio sve što trebate znati prije nego što donesete odluku da se tetovirate. Tetoviranje predstavlja fizičko unošenje tinte u kožu, navodi on i dodaje da se, nakon samog tetoviranja, pojavljuju crvenilo i otok, što je normalna reakcija kože na traumu. Uz adekvatnu njegu, kako kaže, crvenilo i otok se spontano povlače nakon 15-20 dana. – Iako su u današnje vrijeme komplikacije nakon tetoviranja vrlo rijetke, one su i dalje moguće. Komplikacije koje mogu nastati nakon tetoviranja su bakterijske i virusne infekcije usljed prethodne infekcije kože i neadekvatne njege kože tetovirane regije. Alergijske reakcije su, također, jedna od popratnih, iako rijetkih komplikacija zbog preosjetljivosti organizma na tintu i supstance koje se nalaze u njoj – objasnio je Alendar.

Istaknuo je da se kod pacijenata sa psorijazom i vitiligom može pojaviti Koebnerov fenomen, točnije promjene na koži koje su karakteristične za oboljenje, zatim, psorijatični plak kod psorijatičara ili nova hipopigmentirana makula kod pacijenata s vitiligom. Kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju za pojavu hipertrofičnih i keloidnih ožiljaka mogu se javiti i keloidi (vrsta ožiljaka koji su površinom veći od povrede). Na koncu, u slučaju da se tetoviranje radi u neprovjerenim tattoo studijima, moguće su i infekcije zaraznim oboljenjima poput HPV-a, hepatitisa, HIV-a i slično. Kako bi osigurao sigurno i higijensko okruženje, tattoo majstor mora nositi rukavice tokom cijelog procesa, koristiti nove igle iz posebnog steriliziranog paketa i novu tintu. Nije preporučljivo tetoviranje ako umjetnik ne poštuje ove higijenske procedure, jer se povećava rizik od zdravstvenih komplikacija.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM