viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 30.03.24 @ 19:16

Epidemija morbila ne smiruje se u BiH. Svakim danom sve je više zaražene djece, a liječnici kao razlog za to navode necijepljenost.

Samo u Županiji Sarajevo trenutno je 829 prijavljenih slučajeva obolijevanja od morbila. Međutim, u procesu borbe protiv ove zarazne bolesti mnogi roditelji ne znaju koji su to načini liječenja. Infektolog Denis Žepić za “Avaz” je objasnio na koji način se mogu ublažiti simptomi morbila kod oboljelih pacijenata. – Liječenje je simptomatsko. To podrazumijeva ublažavanje simptoma oboljenja koji se pojavljuju tokom bolesti. Ako se kod pacijenta pojavi hunjavica ili suzenje očiju, odnosno krmeljanje, tu idu kapi u oči. Ukoliko ima grlobolje, obvezan je sprej za grlo ili ispiranje grla čajem od žalfije – govori dr. Žepić.

OGLAS

Ako inficirana osoba, dodaje infektolog, ima povišenu temperaturu, ona se skida po slobodnom izboru, naprimjer, paracetamolom, brufenom, analginom ili voltarenom. Ističe da, uz sve nabrojano, pacijent mora mirovati i koristiti što više vitamina. – Liječenje od morbila je isto kao i liječenje od obične viroze ili prehlade – ističe dr. Žepić. Morbili su visokozarazna bolest. U slučaju izloženosti virusu morbila, obolijeva najmanje 95 posto neimuniziranih osoba. Oboljela osoba kašljem, kihanjem i direktnim kontaktom inficira zdravu osobu česticama koje sadrže virus morbila. Virus morbila je aktivan u zraku ili na zaraženoj površini do dva sata. Morbili se šire stravično brzo i brzo inficiraju više osoba.

OGLAS

Pododjelu za javno zdravstvo Vlade Distrikta Brčko BiH u ovoj godini prijavljeno je 28 slučajeva obolijevanja od morbila, potvrdila je u petak na konferenciji za medije doktorica medicine Jasmina Čehić-Ljaljić.

OGLAS
Oglasi
LM