viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 21.02.24 @ 08:59

Nakon što je u BiH proglašena epidemija ospica (morbila), otvoreni su i punktovi za cijepljenje kako bi se ubrzala imunizacija djece i time se zaštitili od ove nimalo bezazlene zarazne bolesti.

Epidemiolog Emina Kurtagić-Pepić za “Avaz“ je potvrdila da je u razdoblju od 25.01.2024. do 19.02.2024. cijepljeno 3.150 djece.

Oglas

Incidencija 19,51 oboljelih
– Zaprimljene su 82 prijave obolijevanja od zarazne bolesti ospica u Sarajevskoj županiji, od čega je 16 laboratorijski potvrđenih slučajeva. Incidencija na 100 000 stanovnika je 19,51 oboljelih, a smrtni slučajevi dosad nisu prijavljeni – kazala je dr. Kurtagić-Pepić.

Podsjećamo, punktovi su otvoreni pri Domu zdravlja Vrazova i Domu zdravlja Saraj-Polje u Sarajevu, a liječnici savjetuju roditeljima da što prije cijepe djecu, što im je omogućeno bez najave i zakazivanja, svaki dan u dvije smjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ospice su zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem i inkubacija traje od sedam do 14 dana. Kliničku sliku uglavnom prate povišena tjelesna temperatura, curenje iz nosa, proljev i povraćanje, grlobolja, kašalj i osip koji kreće od lica prema vratu i dalje se spušta na grudni koš, trbuh i ekstremitete.

Za siguran kolektivni imunitet je potrebno da 95 posto stanovništva bude cijepljeno. 

Oglasi
LM