viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 03.05.24 @ 13:29
OGLAS

Onkološki pacijenti danima objavljuju potresne ispovijesti putem društvenih mreža i govore kako ne mogu primiti terapiju koja za njih znači život ili smrt zbog nestašice citostatika.

Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) navode da su trenutno suočeni s problemom nedostataka određenih lijekova, uslijed čega privremeno nisu u mogućnosti pružiti kontinuiranu terapiju onkološkim pacijentima. ,,KCUS radi sve što je u našoj moći da se taj problem riješi. Napominjemo da KCUS ne nabavlja citostatike nego je nabava i plaćanje ovih, najčešće izuzetno skupih i rijetkih lijekova, u nadležnosti Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH”, ističu.

OGLAS

Klinička ljekarna KCUS-a na temelju zahtjeva klinika koje apliciraju onkološke lijekove dostavlja potrebe za citostaticima Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, u čijoj nadležnosti je sama nabava citostatika. Proizvođači i dobavljači citostatika često na globalnom tržištu imaju nedostatak lijekova te samim tim i kasni isporuka u FBiH, a posljedično i u KCUS. ,,Želimo naglasiti i da se uporedo vode pregovori i stručne konsultacije vezano za probleme zdravstvenog sustava, posebno problemi nabave lijekova i citostatika, kako bismo to sustavno riješili”, zaključili su.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM