viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 10.02.24 @ 06:50

Na području Županije Sarajevo u Bosni i Hercegovini proglašena je epidemija zarazne bolesti morbila. Ovo je objavljeno u Službenom listu Federacije BiH, gdje su navedene mjere koje će biti poduzete u cilju suzbijanja epidemije.

Prema objavi, tokom trajanja epidemije, bit će sprovedene mjere predviđene Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Ove mjere uključuju edukaciju o prevenciji zaraznih bolesti, rano otkrivanje izvora zaraze i puteva prenošenja, prijavljivanje i izolacija oboljelih, hospitalizacija i liječenje, kao i pojačanu imunizaciju djece. Ministar zdravstva Županije Sarajevo, zajedno s Vladom Županije Sarajevo, ima ovlasti da zapovjedi dodatne mjere.

Oglas

Financiranje ovih mjera bit će izdvojeno iz redovnih sredstava zdravstvenih ustanova za tekuću godinu. Zapovjed o ovim mjerama stupit će na snagu od dana objavljivanja u “Službenim novinama Federacije BiH” i “Službenim novinama Županije Sarajevo”.

Ovo nije prvi put da je epidemija proglašena u Bosni i Hercegovini, jer je prethodno bila proglašena u Tuzli i Bijeljini. Posljedice zaraze, posebno u slučaju komplikacija, mogu biti ozbiljne, uključujući upalu respiratornog trakta i druge teže upalne procese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oglasi
LM