viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 09.03.24 @ 16:31

Prehladu uzrokuju različiti virusi, odnosno mikrobi koji se prenose sitnim kapljicama tokom kihanja, kašljanja i govora, a mogu se prenositi i rukama. Najčešći simptomi prehlade su hunjavica, kašalj, bolovi u grlu, glavobolja, temperatura…

Prehlada se u pravilu ne liječi, ali se mogu ublažiti njeni simptomi. Natečena sluzokoža nosa i zapušen nos djetetu stvaraju probleme pri disanju. Zato mu pri spavanju stavite još jedan jastuk, kako bi glava bila podignuta. Za pročiščavanje nosnih puteva korisna je upotreba fiziološke otopine ili morske vode u spreju, koje možete kupiti u ljekarnoj. Preporučljive su zato što olakšavaju ispuhivanje nosa, osobito kod male djece. Nakon stavljanja otopine bebama mlađim od jedne godine, pričekate malo, a onda aspiratorom povucite razrijeđeni sekret.

OGLAS

Nosić očistite obavezno prije hranjenja, jer beba ne može istovremeno sisati i disati začepljenog nosića. Također, nosić možete pročepiti i domaćim kapima od korijena bijelog sljeza. Kašalj kod prehlade javlja se kao prirodna reakcija zbog iziritiranog grla i djeci ne treba davati sirup. Za bolove u grlu najbolje je da dijete pije topli čaj, a dobro je da starija djeca žalfijom ispiraju grlo i usnu šupljinu.

OGLAS

Povišena temperatura obično prati prehladu, zbog čega djeci treba davati više tečnosti da ne bi došlo do dehidracije. Prehlada obično traje tri do pet dana, normalno je da je mala djeca imaju nekoliko puta godišnje. Za djecu uzrasta od dvije godine pa nadalje postoje sirupi koji uklanjaju sve simptome prehlade, ali ga uključujete u terapiju samo uz savjet pedijatra ili farmaceuta. Tokom bolesti djetetu treba oko 150 mililitara tečnosti za svaki kilogram težine. 

OGLAS
Oglasi
LM