viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 13.12.23 @ 07:03

Egzaktni podaci o iznosu utrošenih sredstava na ime transplatancije organa, tkiva i koštane srži u inozemstvu u 2023. godini bit će raspoloživi početkom naredne godine nakon što se sačini financijski izvještaj, odgovorili su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH (ZZOiROFBiH), nakon što je Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata, javno objavio kako je u ovoj godini za presađivanje organa van BiH potrošeno 2.367.016,00 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Pravilnikom o uvjetima i postupku upućivanja osiguranih osoba na liječenje u inozemstvu predviđeno je upućivanje pacijenata u inozemstvo radi: transplantacije jetre, bubrega, pankreasa, srca, rožnice, te koštane srži kod djece i odraslih – navode iz ZZOiRO FBiH. Dodaju kako je u prethodnim godinama, za transplantaciju organa i tkiva, utrošeno u prosjeku cca 6.000.000,00 KM, a što uključuje sve transplantacije predviđene Pravilnikom. – Decidan broj transplantacija obavljenih u tekućoj godini, kao i troškovi, kao što smo naveli, bit će poznati tek po okončanju financijske godine – navode iz Zavoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, u kojim zemljama su vršene transplantacije, iz Zavoda dodaju, da su zaključili ugovore o suradnji sa inozemnim zdravstvenim ustanovama u kojima postoji znanstveno utemeljena mogućnost liječenja oboljenja predviđenih Pravilnikom. – U tom smislu, pacijenti se transplantacije organa, tkiva i koštane srži u inozemstvo se upućuju u ugovorene zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, Turskoj, kao i u klinike u europskim centrima – stoji u odgovoru ZZOiRO FBiH.

Iako se na transplantacije u FBiH godišnje izdvoji u prosjeku oko dva i pol milijuna KM, prema riječima Žuljevića, od navedene cifre ne potroši se ni 10 posto. – Ranijih godina taj iznos je bio i veći – čak i tri milijuna maraka izdvajano je za transplantacije u FBiH. Po meni je i opravdano što je iznos za tu namjenu smanjen, jer transplantacija u BiH naprosto nema – ističe Žuljević. Kaže da je do sada u više navrata postavljao pitanje Federalnom zavodu – gdje završava novac koji je namijenjen za presađivanje organa u FBiH? – Jedne prilike sam od Fonda solidarnosti, koji je pri Zavodu, dobio odgovor da se novcem koji je neiskorišten za transplantacije organa pokrivaju troškovi za liječenje drugih teških bolesti i bolesnika – naglasio je Žuljević. Podsjetimo, nakon što je Udruženje objavilo podatak da je u 2023. na ime transplantacija organa u inozemstvu potrošeno više od dva milijuna KM, reagirali su dugogodišnji pacijenti na dijalizi, navodeći kako će od Federalnog zavoda tražiti da javno objavi imena pacijenata koji su transplantirani u inozemstvu i iznos koji je u tu svrhu uplaćen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oglasi
LM