viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.03.24 @ 12:03

Svečano proglašenje devet pobjednika 10. International Medis Awards for Medical Research (IMA), među kojima je i doktorica Gordana Bukara-Radujković iz Bosne i Hercegovine, upriličeno je u Narodnoj galeriji u Ljubljani. Njen znanstvenoistraživački rad, bio je najbolji u području pedijatrije. 

Izv. prof. dr. sci. Gordana Bukara-Radujković, dr. medicine, prva je autorica znanstvenog rada o povećanju broja djece oboljele od dijabetesa u doba panedemije koronavirusa. Njen članak je objavljen u uglednom znanstvenom časopisu “Frontiers in Public Health”. 

OGLAS

“Nadamo se da će rezultati našeg istraživanja pomoći da se utvrdi odgovor na pitanje kako je pandemija COVID-19 utjecala na pojavu dijabetesa tipa 1 u svijetu. Nadalje, rezultati našeg istraživanja mogli bi pomoći lokalnim i globalnim kreatorima zdravstvene politike da naprave akcijske planove, programe prevencije itd. o tome kako postupiti u potencijalnim budućim pandemijskim krizama i ne dozvoliti da pacijent bude primljen u bolnicu s ketoacidozom prije nego što se otkrije dijabetes”, rekla je profesorica Bukara-Radujković.

OGLAS

Natječaj već deset godina nagrađuje izvrsna znanstvenoistraživačka dostignuća liječnika i farmaceuta iz devet država srednje i jugoistočne Europe.

OGLAS

Pobjednici natječaja 10. International Medis Awards for Medical Research su:

Farmacija: dr. sci. Milena Anđelković, mr. pharm., Srbija
Gastroenterologija: David JM Bauer, dr. med., Austrija
Ginekologija: dr. sci. Gábor Szabó, dr. med., Mađarska
Intenzivna medicina i anesteziologija: Nikola Bradić, dr. med., Hrvatska
Neurologija: Marija Babunovska, dr. med., Sjeverna Makedonija
Oftalmologija: dr. sci. Maja Živković, dr. med., Srbija
Pedijatrija: vanr. prof. dr. sci. Gordana Bukara-Radujković, dr. med., Bosna i Hercegovina
Pulmologija i alergologija: dr. sci. Jure Urbančič, dr. med., Slovenija
Reumatologija: Irina Gessl, dr. med., Austrija

Za nagrade su se mogli prijaviti liječnici i farmaceuti koji su svoje znanstvenoistraživačke radove objavili u uglednim znanstvenim publikacijama s faktorom utjecaja višim od 1,500. Na natječaj su ove godine stigle 242 prijave iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Svim visokim kriterijima za nominacije za nagradu International Medis Awards odgovaralo je 148 prijava.

“Svake godine međunarodno stručno povjerenstvo pregledava pristigle vrhunske znanstvene radove. To nas ispunjava nadom u budućnost medicine i farmacije u našem okružju. Istovremeno, osjećamo i veliku odgovornost kada je u pitanju ocjenjivanje radova, naročito kada biramo one koji se zaista ističu. Čestitam svim autorima čija su istraživanja dostigla visoke standarde potrebne za objavljivanje u najprestižnijim znanstvenim časopisima, te ih pozivam da i ubuduće sudjeluju na natječaju International Medis Awards”, rekao je predsjednik međunarodnog stručnog povjerenstva prof. dr. sci. Borut Štrukelj, mr. pharm.

Tone Strnad, mr. pharm. i osnivač nagrada International Medis Awards i preduzeća Medis, naglasio je kako ove nagrade predstavljaju cijenjenu stručnu referencu.

“Ove nagrade pokrenuli smo prije deset godina kako bismo poboljšali prepoznavanje dostignuća liječnika i farmaceuta srednje i jugoistočne Europe u stručnoj, a prije svega laičkoj javnosti, te ih ujedno podstaknuli da nastave daljnji ili još opsežniji rad na odabranom polju znanstvenog istraživanja. Tijekom desetljeća nagrade su izrasle u cijenjenu stručnu referencu u medicinskim i farmaceutskim krugovima. Kao inicijator dodjele ovih nagrada, na to gledam s velikim zadovoljstvom i ponosom”, rekao je Strnad.

Mr. Maja Strnad Cestar, direktorica Medisa, pojasnila je zašto to poduzeće podržava natječaj.

“Naša misija je poboljšati kvalitet života pacijenata u našoj regiji, a u tome je neizostavna uloga liječnika i farmaceuta. Zato smo već desetu godinu glavni sponzor nagrada IMA. Vjerujem da podrškom ovih nagrada povećavamo optimizam u medicini i farmaciji, potičemo povjerenje u znanost i time doprinosimo stvaranju boljeg sutra za sve nas”, rekla je Strnad Cestar.

Dr. sci. Martina Perharič, mr. pharm., stručna direktorica poduzeća Medis, istaknula je važnost znanstvenih istraživanja. Nagrade, navela je, pomažu u jačanju povjerenja i ugleda vrijednih liječnika i farmaceuta koji pomažu ljudima da dobiju bolje mogućnosti liječenja.

“Rad u znanosti je težak posao pun izazova. Ako to radite uz svoj redovni klinički rad, pogotovo u zemljama u kojima nema mnogo novca ili podrške za istraživanje, onda je predanost znanosti zaista izvanredna. To nesumnjivo zaslužuje širu pažnju stručne, ali i laičke javnosti”, rekla je Perharič.

Oglasi
LM