OGLAS
Vrijeme objave: 20.04.23 @ 12:01
OGLAS

Svako prema svojim mogućnostima može dati doprinos da nam svima bude bolje, a potrebna je samo volja, koju su naši kardiolozi i pokazali, rekao je za “Nezavisne” dr Aleksandar Janjičić, interventni kardiolog i načelnik Odjeljenja za internističke grane u Bolnici “Sveti Vračevi” Bijeljina, povodom toga što su u prethodnom periodu radili duple smjene, kako bi izašli u susret svim pacijentima koji su bili na listi čekanja za kardiološki pregled.

OGLAS

Kako je istaknuo, svako humano djelo je dobro, odakle god da je poteklo, a oni su samo odlučili da slijede potez niških karadiohirurga. O tome hoće li netko slijediti njihov primjer, kako kaže, ostavljaju drugima da odluče.

“Njihov gest je svakako pozitivan primjer. Ovo je najbolji način da zajedničkim djelovanjem primarne i sekundarne zdravstvene zaštite građani koji imaju stvaran problem na kardiovaskularnom sustavu na najbrži mogući način prepoznaju i kao takvi da se blagovremeno zbrinu”, rekao je Janjičić.

OGLAS

Iz Službu za informiranje bijeljinske bolnice navode da su kardiolozi zajedno sa menadžmentom ove zdravstvene ustanove, donijeli odluku da rade duple smjene, bez financijske nadoknade, kako bi izašli u susret svim pacijentima koji su duže vrijeme čekali na kardiološki pregled.

OGLAS

“Više nema listi čekanja, samo liste zakazivanja. U realizaciji ove aktivnosti sudjelovalo je svih sedam kardiologa, što pokazuje jedinstvo u namjeri da unapređujemo našu kardiologiju za dobrobit svih građana. Kardiovaskularne bolesti su u ekspanziji svugdje u svijetu, posebno nakon smirivanja pandemije covida 19 i mi tu ne zaostajemo kada je statistika u pitanju”, kazali su iz Službe za “Nezavisne”.

OGLAS

Upravo ovakva situacija, kako navode, dovela je do toga da se liste čekanja kod kardiologa značajno prošire, što je prijetilo da se čekanja na kardiološki pregled produže na više mjeseci.

“Dolaskom novog menadžmenta, u Bolnici ‘Sveti Vračevi’, na čelu sa prof. dr Zlatkom Maksimovićem, u protekle dvije i pol godine su unaprijeđene mnoge usluge, počevši od kardiologije koja je doživjela pravi procvat, zatim značajnog iskoraka u laparoskopskoj kirurgiji, dijagnostici itd. Dakle u svim oblastima medicine omogućene su brže i kvalitetnije usluge. Recimo, slična aktivnost je sprovedena i za operacije katarakte, gdje su naši oftalmolozi jedno vrijeme organizovali rad vikendom, bez naknade, da pacijenti ne bi dugo čekali na zakazanu operaciju”, istaknuli su iz ove ustanove.

Dodaju da su takođe uvedene i druge smjene u rad poliklinike i time značajno skraćena čekanja na specijalističke i subspecijalističke preglede npr. reumatološki, endokrinološki, gastroenterološki…

Janjičić kaže da svaka aktivnost koja podrazumjeva uključivanje i sinkronizirani rad primarne i sekundarne zdravstvene zaštite može doprinijeti pacijentu, no prema njegovim riječima, u svemu tome može biti i zloupotrebe, odnosno da pacijenti preskaču primarni nivo i dolaze im nespremni, odnosno, da se njihov problem mogao riješiti na nižem nivou zdravstvene zaštite.

“Racionalnom upotrebnom kardiološke upute, možemo ostaviti više prostora za rješavanje zahtjevnijih i složenijih kardioloških slučajeva”, dodaje on.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM