viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 07.04.24 @ 18:11
OGLAS

Proljeće je doba godine kada priroda počinje da se budi, a samim tim se javlja veće prisustvo insekata. Neki od njih su ose, pčele i stršljenovi koji mogu da vas ubodu i ostave određene posljedice.

Na prvom mjestu je važno da ne paničimo. Kod svih insekata posljedice zavise od mjesta uboda. Na mjestu uboda nastaje intenzivan bol i svrab. U području genitalija i lica može da se javi znatan edem (otok), a posebno je opasan ubod u unutrašnjosti usta sa velikim otokom i opstrukcijom disajnih puteva.

OGLAS

Otrov pčele, ose i stršljena ima snažno lokalno iritativno i potencijalno opće toksično djelovanje. Nakon uboda, koji je praćen najčešće bolom, pojavi se peckanje, a koža na povređenom mjestu pocrveni, piše Krstarica.

OGLAS

Po ubodu pojavljuju se crveni pečati po tijelu, otok, otežano disanje, otoci u predjelu lica i vrata i to sve predstavlja tešku komplikaciju koja može dovesti do smrti ukoliko ta osoba ne primi odgovarajuće lijekove.

OGLAS

Ne treba dirati i češati oboljelo mjesto. Ono što možete da uradite jeste da odmah stavite hladnu oblogu – mlaz hladne vode ili komadić leda na mjesto ujeda. Ukoliko se radi o ujedu pčela, trebalo bi pčelinju žaoku sljuštiti sa kože tupom stranom noža ili noktom.

Nikako nemojte pokušavati da uhvatite žaoku pincetom ili između noktiju, jer ćete tako istisnuti ostatak otrova u kožu. Mjesto ujeda manje pčele ili ose operite sapunom i vodom.

Ukoliko se javi otok ili bol, stavite na mjesto uboda hladne obloge. Ako imate reakciju na ujed koja je barem malo jača od blagog bola i umjerenog otoka, javite se doktoru koji će vam vjerojatno preporučiti testiranje na alergiju.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM