viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 28.10.23 @ 17:33

Udruženje doktora medicine, anesteziologa i reanimatologa u Federaciji BiH organiziralo je u Mostaru treći simpozij na kojemu sudjeluje oko 200 sudionika iz Bosne i Hercegovine, Turske, Hrvatske, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Rumunjske. Trodnevni simpozij s 40 pozvanih predavača i 20 poster prezentacija počeo je u petak u hotelu Mostar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na simpoziju su sudjelovali i liječnici Hrvatske bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” Nova Bila s Odjela anestezije i jedinice intenzivnog liječenja. Nazočili su dr. spec. anesteziologije i reanimatologije Vesna Majher Tomić, dr. med. Monika Šarić i dr. spec. anesteziologije i reanimatologije Marko Androšević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Feni kazala predsjednica udruženja Jasmina Smajić, održavanje ovog simpozija je veoma značajno jer, osim širenja profesionalnih konekcija, omogućuje utvrđivanje već postojećih znanja, ali i proširivanje znanja i saznavanje novih činjenica i smjernica u tretmanu pacijenata. Tijekom simpozija, pojašnjava Smajić, obrađuju se aktualne teme iz područja anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja koje se odnose na anesteziju u pojedinim granama.

‘Govorimo o specifičnostima anestezije, na primjer u pedijatrijskoj populaciji, tretmanu pacijenata u odjeljenjima intenzivne terapije sa svim svojim izazovima i specifičnostima, zatim o izazovima u uspostavljanju i održavanju dišnog puta, izazovima s hemodinamikom i koagulacijom i slično”, rekla je predsjednica udruženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirjana Šušulićeva iz Sjeverne Makedonije, koja na ovome simpoziju sudjeluje treći put, izrazila je zadovoljstvo što su ovakvi nacionalni simpoziji prerasli u internacionalne. ”Za to je trebala vizija, a srećom profesorica Smajić otvorila nam je oči da izađemo izvan naših granica i da predstavimo sva dostignuća balkanskih zemalja. To je potkrepljeno i postojanjem ‘Balkan Anesthesia’ platforme. Mi funkcioniramo kao jedno organizacijsko tijelo”, smatra ona. Kako je naglasila, ovakvi sastanci su važni da bi vidjeli dokle su stigli i čuli što drugi imaju reći te da bi poboljšali programe razmjenjivanja mladih specijalizanata.

Oglasi
LM