viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.05.23 @ 22:47
OGLAS

Nakon proglašenja prekida pandemije u većini zemalja prestale su važiti preporuke o testiranju na COVID-19, izolaciji oboljelih, karantenu bliskih kontakata i druge mjere koje su se primjenjivale.

Također, brojne zemlje su takve i slične mjere i ranije revidirale, a budući da virus SARS-CoV-2 i dalje cirkulira, preporučene su mjere opreza, dok je u javnozdravstvenim ustanovama uglavnom ostala obveza nošenja zaštitnih maski.

OGLAS

Žuti karton

S druge strane, iako je većina zemalja ukinula i digitalne zelene potvrde, tzv. Covid putovnice koji su dokaz da je osoba cijepljena protiv koronavirusa, da je dobila negativan rezultat testa ili da je preboljela tu bolest, ipak, izgledno je da se ta mjera u pojedinim državama i dalje primjenjuje.

OGLAS

Tako je na stranici Ureda za hadž navedeno, a što je i potvrđeno za Avaz, da prema uredbi ministarstva zdravstva Kraljevine Saudijske Arabije, svaki putnik na hadž, osim redovnog cjepiva protiv meningokoknog meningitisa, tzv. žutog kartona, mora biti cijepljen i protiv COVID-19.

OGLAS

,,Ovim putem Ured za hadž i umru obavještava sve zainteresirane da je svaki putnik na hadž dužan predati dokaz o imunizaciji protiv COVID-19, što predstavlja jedan od obveznih dokumenata za dobivanje vize za ulazak u Saudijsku Arabiju”, navedeno je na stranici Ureda.

Donesene mjere

Dr. Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, kazao je da svaka država zasebno, nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 5. svibnja proglasila da pandemija koronavirusa nije više globalna zdravstvena opasnost, donosi mjere koje se, također, odnose i na režime na međunarodnim granicama.

Put u SAD

Europske zemlje su uglavnom ukinule mjere u vezi s bolešću COVID-19 i putnici ne moraju dostavljati dokaz o cijepljenju i slično.

Na stranici Veleposlanstva SAD u BiH objavljena je informacija o „prestanku obveznog cijepljenja protiv COVID-19 za putovanje neuseljenika u SAD“.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM