viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 11.01.24 @ 18:39

U ljekarnama u Bosni i Hercegovini sve češće nema nekog lijeka, ali s obzirom na to da se nude zamjenski lijekovi zasad nije bilo većih problema u opskrbi tržišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine kažu kako na tržištu Bosne i Hercegovine povremeno dolazi do prekida u snabdijevanju pojedinim lijekovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode da veliki broj lijekova ima zamjene, u smislu da je to lijek sa istom aktivnom supstancom od drugog proizvođača ili lijek koji se koristi za istu indikaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

,,To je razlog što za sada nije bilo većih problema u snabdjevenosti tržišta”, ocijenili su iz Agencije, no nisu naveli kojih točno lijekova najviše nedostaje na domaćem tržištu.

Europska komisija objavila je krajem prošle godine prvi EU popis kritičnih lijekova s više od 200 djelatnih tvari.

Lijek se smatra kritičnim ako je ključan za osiguravanje kontinuiteta skrbi, pružanje kvalitetne zdravstvene skrbi i jamčenje visoke razine zaštite javnog zdravlja u Europi.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine također upozoravaju i da se povećava potrošnja antibiotika.

,,Potrošnja antibiotika se povećava. Ona je iznosila 17,4 dnevne definirane doze na 1.000 stanovnika na dan u 2019. godini, 19,2 u 2020. i 19 u 2021. godini. Dakle, posljednjih godina, potrošnja antibiotika se značajno povećala”, naglašavaju iz Agencije.

Na kraju su rekli i kako je u 2022. godini najviše novca utrošeno na lijekove iz grupe antineoplastici i imunomodulatori, a riječ je o lijekovima za liječenje autoimunih bolesti i raznih oblika karcinoma.

Oglasi
LM