viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 05.06.23 @ 12:41

Povodom Svjetskog dana borbe protiv pušenja, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Županije Središnja Bosna i Sportskog saveza ŽSB, u nedjelju 04.06.2023. godine, održano je 19. Tradicionalno pješačenje „S nama na putu do zdravlja“. Pušenje je jedan od vodećih uzroka obolijevanja i umiranja, posebno od bolesti kardiovaskularnog sustava (srčani i moždani udar).

Cilj ove akcije je podizanje svijesti o važnosti očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih stilova života, a od posebne važnosti su redovna fizička aktivnost, zdrava ishrana te prevencija i prestanak pušenja. Ovogodišnja ruta pješačenja bila je od Donje Večerske do Planinarskog doma „Zaselje“ u općini Vitez. Preko 300 sudionika pohoda iz Travnika, Viteza, Uskoplja, Bugojna i Donjeg Vakufa nebo je nagradilo suncem i vedrinom, bez i jednog oblačka, iako je danima ranije najavljivana kiša i olujno vrijeme. Druženje u Planinarskom domu „Zaselje“ u Vitezu začinjeno je vojničkim grahom, kao i brojnim sportskim igrama: mali nogomet, potezanje konopca, skakanje u vrećama…

“Prijateljsko nadmetanje i smijeh odzvanjali su platoom oko doma, uz želju i obećanje da će se ponovo pridružiti sljedećem pješačenju. Posebnu zahvalnost dugujemo:• Hrvatskom planinarskom društvu „Vitez“, Planinarskom domu „Zaselje“ i Sportskom savezu Općine Vitez što su, kao i uvijek, bili dobri domaćini; Gorskoj službi spašavanja Travnik koji su doprinijeli da se svi sudionici osjećaju sigurno; Volonterima Crvenog križa na nesebičnoj pomoći; Merhametu – Regionalni odbor Travnik, na osiguravanju ukusnog vojničkog graha koji je okrijepio sudionike nakon pješačenja i pripremio ih za sportske aktivnosti, te svim sudionicima jer su i ovaj put podržali akciju i pokazali da postoji svijest o važnosti očuvanja zdravlja kroz ovakve aktivnosti u svim dobnim skupinima, a posebno kod mladih. Gospodinu Mirsadu Mujanoviću, vrsnom fotografu koji je predivne momente ovog druženja zabilježio svojim fotoaparatom. Radujemo se nastavku suradnje kroz ovakve i slične aktivnosti, te Vam želimo da, do narednog Tradicionalnog pješačenja, u zdravom tijelu sačuvate zdrav duh”, priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Županije Središnja Bosna.

Oglasi