viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 09.03.24 @ 07:58

TikTok je u posljednje vrijeme postao sve popularnija društvena mreža na kojoj pratitelji razmjenjuju kulinarske recepte, plesne pokrete, prirodne ljepote, zabavne filmiće s kućnim ljubimcima…, piše Večernji list BiH.

No, sve češće se susrećemo i sa zdravstvenim savjetima i izazovima koji se tamo dijele, a koji i nisu baš provjereni i sigurni. Da se vrlo često kradu podaci te pogrešno prezentiraju, svjedočila je Malinda Weekly, čije je ime iskorišteno za promoviranje Miracle Mooa – dodatka prehrani od kravljeg kolostruma koji je, kako se hvale u videu, “proizvod s najviše preporuka na TikToku”. Weekly se pojavila i na stranicama koje prodaju sličan proizvod, imena WonderCow. No, ispostavilo se da Malinda Weekly nikada nije dala svoje dopuštenje Miracle Moou ni WonderCowu da koriste njezinu fotografiju za prodavanje svojih proizvoda. Ona je tek jedna od gomile licenciranih zdravstvenih djelatnika čija su lica i kredencijali ukradeni s društvenih mreža i upotrijebljeni za prodaju sumnjivih dodataka i širenje zdravstvenih dezinformacija na TikToku diljem SAD-a i Europe – bez njihova znanja ili dozvole, piše Forbes. – Kako ljudi zarađuju na mom licu? – pita se Weekly, koja za Forbes kaže kako se osjeća napadnuto i uznemireno, iako su fotografije preuzete s njezinih javnih društvenih profila.

OGLAS

Ljude se vara i potencijalno dovodi u opasnost, dodaje, jer kod mnogih dodataka ne postoji nikakvo jamstvo da kupac uzima ono što misli da je u pakiranju. Istraživanja su pokazala kako se dodaci prehrani ponekad miješaju s neodobrenim ili zabranjenim lijekovima koji nisu navedeni na pakiranju i koji bi mogli biti štetni za zdravlje. Ne treba ni spominjati da je ovo veliki rizik za Malindinu karijeru i reputaciju. Forbes je pronašao na desetke TikTok profila, sa stotinama tisuća pratitelja i desecima milijuna “lajkova”, koji promoviraju niz dodataka i ponekad sumnjivih tvrdnji, a to čine koristeći fotografije stvarnih liječnika, medicinskih sestara i zubara koje su preuzeli s društvenih mreža. Uz kravlji kolostrum, (nutrijentima bogato mlijeko koje životinje proizvode nakon okota, a koje se prodaje u prahu uz obećanje čudesnih koristi za imunosni sustav i probavu), tu su i takozvani nootropici, koji su navodno korisni za mozak, kao i razne druge tinkture za rast kose. Jedno vrijeme je popularno bilo i izbjeljivanje zubi vodikovim peroksidom. Mnogi proizvodi za izbjeljivanje zuba sadrže vodikov peroksid i uglavnom su sigurni za uporabu. No to ne znači da je sigurno nanijeti čisti vodikov peroksid na zube kao što to čine neki tiktokeri. Važno je naglasiti da odobreni preparati za izbjeljivanje zuba sadrže sigurnu dozu vodikova peroksida i to je ključ – pravilno doziranje. Ako na svoje zube stavite abrazivnu supstanciju kao što je vodikov peroksid, upozoravaju stomatolozi, svakako ćete oštetiti njihovu caklinu.

OGLAS

S druge strane, češnjak se nudio kao lijek za odčepljivanje nosa. Neki tiktokeri savjetuju da u nosnicu stavite režanj bijelog luka te tako pročistite dišni kanal. Njihovi viralni zapisi prikazuju scene u kojima tiktokerima procuri nos čim izvade češnjak iz nosa. No, stvari nisu uopće takve kako izgledaju. Stavljanje češnjaka u nos može dodatno potaknuti stvaranje sluzi koja navre kada režanj izvadite iz nosa. Uz to, češnjak može iritirati nosnu sluznicu, što može dovesti do dodatnog začepljenja nosa. Prema savjetima tiktokera, sjemenke papaje djeluju protiv parazita. Gastroenterologinja tvrdi da one nisu po sebi loše te da istraživanja pokazuju kako voće može biti dobro oružje u borbi protiv probavnih parazita. No, još uvijek ne postoji dovoljno znanstvenih dokaza koji potvrđuju ovu tezu, uz upozorenje da u sjemenkama papaje postoji određena količina cijanida pa je potrebno biti oprezan kod konzumacije ove namirnice. – Ako mislite da imate probavne parazite, preskočite ovaj tiktokerski recept i zaputite se liječniku da vam propiše terapiju, savjetuje se.

OGLAS

Neki tiktokeri objavljuju videa u kojima ih možete vidjeti kako ispijaju vodu u kojoj su odležale chia sjemenke u cilju ublažavanja osjećaja gladi. Nutricionistkinja Beth Czerwony ističe da chia sjemenke mogu upiti 12 puta veću količinu vode od svoje mase. Chia sjemenke natopljene u vodi uvećavaju se u vašem želucu, gdje zauzimaju određeni prostor te vam time pružaju osjećaj sitosti, zbog čega se osjećate sitima te lakše možete biti na dijeti. – Povremena čaša vode s chia sjemenkama neće vam naštetiti.

No, konzumacija ovih sjemenki ne smije biti zamjena za zdravu prehranu, već samo zgodan trik koji vam može poslužiti kada se ukaže prilika, savjetuje nutricionistica. Ovakvih i sličnih savjeta koji se mogu pronaći na internetu je bezbroj, a teško je previdjeti koji će sljedeći viralni trend zavladati na ovoj društvenoj mreži. No, u svakom slučaju, jedno treba imati na umu: internet nije zamjena za savjete koje vam mogu pružiti liječnici i ljekarnici. Stoga, oprez!

Oglasi
LM