viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 20.04.24 @ 14:02
OGLAS

Ništa ne može pokvariti ukusan obrok kao žgaravica. U jednoj minuti uživate u pizzi i pivu sa svojim prijateljima, a u sljedećoj posežete u ormarić s lijekovima. Ili se možda kod vas žgaravica javlja noću dok pokušavate zaspati. Ako je žgaravica nešto s čime se redovito susrećete, vjerojatno već znate glavne namirnice i pića koja je mogu izazvati: alkohol, gazirana pića, pržena hrana, umak od rajčice i citrusi su veliki problemi, piše Huffpost.

No, ako te stvari ne konzumirate i još uvijek imate žgaravicu, to bi mogla biti posljedica druge prehrambene navike. Kako bi se simptomi smanjili na najmanju moguću mjeru, liječnici i nutricionisti specijalizirani za žgaravicu kažu da postoji pet glavnih pravila ishrane kojih se treba pridržavati, a koja su objašnjena u nastavku.

OGLAS

Što je točno žgaravica? Važan dio liječenja bilo kojeg zdravstvenog stanja je razumijevanje onoga što se događa u tijelu da ga uzrokuje. Dr. Lauren Bleich, gastroenterologinja iz Gastro Healtha u Actonu, Massachusetts, rekla je da je žgaravica klasični simptom gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) i obično se opisuje kao osjećaj žarenja u prsima. GERB je ozbiljnija verzija refluksa kiseline, koja također može uzrokovati žgaravicu. Ako s vremena na vrijeme osjetite žgaravicu, vjerojatno nemate GERB, ali ako je osjećate redovito, možda imate.

OGLAS

Bleich je rekla da drugi simptomi GERB-a uključuju poteškoće s gutanjem, bol u prsima i osjećaj punoće u grlu. “Razmišljajte o želucu kao o jednosmjernoj pumpi. Sve bi trebalo ići od vaših usta do jednjaka, želuca i tankog crijeva. Ali ako se dio želučanog sadržaja vrati u jednjak, to se zove regurgitacija. Kada se kiselina i probavni sokovi vraćaju, to šteti jednjaku i može dovesti do boli”, objasnio je dr. Kenneth Brown, gastroenterolog i voditelj podcasta Gut Check Project. Brown je rekao da je normalno osjetiti malu količinu regurgitacije probavnog soka, ali kada netko zbog toga počne osjećati bol, to se naziva žgaravica. Bleich je to objasnio na sljedeći način: “Žgaravica se javlja kada se kiselina proizvedena u želucu povrati u jednjak. Kada netko proguta hranu, donji mišić sfinkter jednjaka u donjem dijelu jednjaka se opušta kako bi omogućio da hrana i tekućina prođu u želudac, a zatim se ponovno steže. Kada se sfinkter ne zatvori pravilno, želučana kiselina se može vratiti u jednjak.”

OGLAS

Pet iznenađujućih navika koje vam mogu izazvati žgaravicu: Ako redovito imate žgaravicu, vjerojatno ste već guglali koja hrana i piće je najvjerojatnije uzrokuju (ili ste možda saznali od svog liječnika). U slučaju da niste, glavna hrana i piće koje želite smanjiti na minimum su začinjena hrana, gazirana pića, hrana i pića s citrusima te hrana s visokim udjelom masti (poput pržene hrane). Ali ako je to sve što činite kako biste kontrolirali žgaravicu, to nije dovoljno. Poštivanje sljedećih pet pravila može pomoći u smanjenju simptoma, tvrde stručnjaci.

Pijenje kave i čaja s kofeinom: Ovo bi mogli biti bolno za čuti, ali Nour Zibdeh, registrirana dijetetičarka i autorica knjige “The Complete Acid Reflux Diet Plan”, rekla je da je kava glavni okidač žgaravice, a osim kave, tu su i neke vrste čaja također,primjerice crni čaj i zeleni čaj. Dr. Lance Uradomo, interventni gastroenterolog u okrugu City of Hope Orange u Irvineu, Kalifornija, složio se, rekavši da je razlog za to kofein u tim pićima. “Kofein je dobro utvrđen okidač za refluks kiseline. Može izazvati opuštanje tog donjeg mišića sfinktera jednjaka, što omogućuje da više želučane kiseline uđe u jednjak”, rekao je. Evo dobrih vijesti: još uvijek možete piti čaj – samo morate više paziti na vrstu koju birate. Zibdeh kaže da su čaj od đumbira s medom ili čaj od brijesta opcije čaja koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma umjesto pogoršanja simptoma.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM