viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.04.24 @ 19:52
OGLAS

Dr. Catherine Carpenter ističe da dugotrajna izloženost HCA i PAH povećava rizik od raka prostate, debelog crijeva i gušterače.

Posebno s PAH-ovima, koji su aerosoli proizvedeni od dima od pečenja koji se također talože na mesu, potencijal izloženosti je dvostruk: od kontakta zbog gutanja hrane i kroz udisanje dima.

OGLAS

Dr. Carpenter nudi ovih 5 savjeta za roštiljanje kako bi se smanjio rizik od izlaganja ovim karcinogenima.

OGLAS

Nemojte peći meso na izravnoj vatri. Ako imate više plamenika, stavite meso iznad plamenika koji nema plamen, pecite na neizravnoj toplini. Ako se meso mora peći na žaru na izravnoj vatri, često ga okrećite kako biste smanjili izloženost kancerogenim tvarima. Ako meso ima ugljene dijelove, odrežite ih prije posluživanja. Meso poslužite s voćem i povrćem koje sadrži antioksidanse koji suzbijaju djelovanje kemikalija koje uzrokuju rak.

OGLAS

Slično tome, razmislite o mariniranju mesa u marinadi na bazi citrusa prije pečenja na roštilju. Meso će apsorbirati citruse, a antioksidansi će neutralizirati kemijske učinke karcinogena. Ne kažem da se treba odreći pečenja mesa na roštilju, ali ga pokušajte pripremiti na način koji je za vas zdraviji, savjetuje dr. Carpenter.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM