viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 11.05.24 @ 17:56
OGLAS

Svečanost otvaranja 16. Pedijatrijske škole okupila je veliki broj sudionika, i eminentnih predavača iz Bosne i Hercegovine (BiH) i regije.

Prisustvovali su, između ostalog, ministar zdravstva KS Enis Hasanović, v. d. generalnog direktora KCUS-a Alen Pilav te predsjednica Udruženja pedijatara BiH Hajrija Maksić, Senka Mesihović i ostali mnogobrojni gosti.

OGLAS

Prisutnima se obratila dr. Maksić koja je kazala da je pedijatrija posebno značajna grana medicine koja zahtjeva multidisciplinarni pristup i konstantno praćenje najnovijih dostignuća u liječenju djece. ,,Ove godine ćemo u sklopu 16. Pedijatrijske škole govoriti o preventivnim postupcima u pedijatriji, a krenut ćemo praktično od začeća. Govorit ćemo o prenatalnom i neonatalnom screeningu i imunizaciji. Imunizacija je uvijek značajna i interesantna tema, ulažu se ogromna sredstva, resursi i znanje da bismo dobili nova, dostupna i sigurna cjepiva za našu djecu. Nažalost, danas imamo razloga govoriti više o imunizaciji, jer je u toku epidemija morbila i velikog kašlja. Ipak, treba naglasiti da u BiH postoje općine i županije u kojima imunizacija doseže i do 90 posto, čime se stiče kolektivni imunitet , te u tim općinama i županijama nemamo pojavu infekcije”, kazala je Maksić.

OGLAS

Naglasila je da je neonatalni screening izuzetno značajan za otkrivanje bolesti u onoj fazi kada je ona dostupna liječenju i kada će djeca uslijed pravovremenog i adekvatnog liječenja moći da se normalno razvijaju i nastave sa svojim životom. ,,Šesnaesta Pedijatrijska škola značajna je jer širimo neonatalni screening. Raduje me da mogu najaviti da će jedna od radionica biti posvećena uvođenju screeninga na srčane mane metodom pulsne oksimetrije. To je vrlo važan dio naše svakodnevne prakse, jer postoji dio srčanih mana koji se ne manifestira šumovima niti cijanozom, a riječ je o kritičnim srčanim manama. S tim u vezi, u 28 porodilišta bit će podijeljeni pulsni oksimetri kako bi započeli s metodom screeninga srčanih mana. Pored toga, velika porodilišta dobit će i po jedan neopuff, izuzetno sofisticiranu spravu koja se koristi u porođajnim salama za potrebe neonatalne reanimacije. Neopuff se može koristiti i na Jedinicama intenzivne njege, ali isključivo u slučaju da je to neophodno”, izjavila je Maksić. V. d. generalnog direktora KCUS-a Alen Pilav zaželio je dobrodošlicu svim sudionicima i prijatan boravak u Sarajevu gostima iz regije te zaželio sretan i uspješan rad.

OGLAS

,,Radostan sam i ponosan što je KCUS ponovno pokrovitelj velikih znanstvenih i stručnih događaja, u okviru kojih naši liječnici i medicinsko osoblje imaju priliku usvajati nova znanja i razmijeniti profesionalna iskustva sa kolegama velikih medicinskih središta. Medicina je područje u kojem se svaki dan nameću novi izazovi koji zahtjevaju praćenje najsuvremenijih metoda i protokola u radu. S toga su znanstveni skupovi, kakav je ovaj danas, od neprocjenjivog značaja kako za nas liječnike i medicinsko osoblje tako i za naše pacijente kojima ćemo s novim saznanjima pružiti kvalitetnije zdravstvene usluge. Posebno značajne su teme koje se odnose na ranu dijagnostiku oboljenja kod djece, ali i imunizacija i sprječavanje infekcija, o kojima ćete u predstojećim sesijama govoriti. Nastojat ćemo i ubuduće organzirati ovakve susrete na kojima međusobno učimo jedni od drugih ali i unaprijeđujemo čvrste prijateljske i kolegijalne odnose”, kazao je Pilav.

V. d. direktora Discipline za znanost i nastavu Sanko Pandur u svom obraćanju istaknuo je da pedijatri imaju značajan zadatak jer je poznato da dijete ima dva i po puta brži metabolizam, što znači da dijete dva i po puta brže obolijeva, liječi se, komplicira i umire, iz čega proizilazi i zahtjev za pedijatre da moraju imati dva i po puta više kadra i snaga u odnosu na ostale liječnike koji liječe odrasle. Ministar zdravstva ŽS Enis Hasanović istaknuo je da su pedijatri deficitaran kadar, ali da ministarstvo u suradnji sa zdravstvenim ustanovama aktivno radi na ubrzanim specijalizacijama iz ove oblasti medicine.

,,U prvom redu nam nedostaju neuropedijatri, ali ćemo ove godine raspisati veliki broj specijalizacija i subspecijalizacija, kojima ćemo za četiri godine nadomjestiti postojeći deficit kadra. Do tada poduzimamo moguće aktivnosti u smislu bolje organizacije i reorganizacije rada, kako bismo najmlađim pacijentima omogućili kvalitetno i pravovremeno liječenje. Kada je u pitanju pedijatrijski uzrast svakodnevno radimo sve što je u našoj moći da riješimo niz nagomilanih problema sa kojima smo suočeni. Ministarstvo zdravstva ŽS podržava sve znanstvene i stručne skupove, kongrese i škole koje su odlična prilika za stručno usavršavanje i napredak liječnika i medicinskog osoblja”, poručio je Hasanović.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM