viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 14.05.24 @ 13:29
OGLAS

Udruga oboljelih od melanoma formirana je 2017. godine s ciljem širenja svijesti o ovoj zloćudnoj bolesti, obavljanja preventivnih aktivnosti i osiguravanja liječenja modernim, inovativnim lijekovima koji spašavaju život.

Predsjednik Udruge oboljelih od melanoma Fikret Operta za “Avaz” je govorio o teškim izazovima s kojima se susreću oboljeli, među kojima je i on sam. – Fond solidarnosti financira 100 oboljelih u metastatskoj fazi bolesti, ali, nažalost, 19 oboljelih od melanoma iz Udruge nalazi se na listi čekanja i oni nemaju te lijekove – kazao je Operta.

OGLAS

Istaknuo je da, osim tih pacijenata, zaključno s 31. siječnjom ove godine, točan broj pacijenata na listi čekanja je 2.012, a do prije samo pola godine broj oboljelih bio je manji za 400.

OGLAS

– Svibanj je mjesec širenja svjesnosti o melanomu, a nama je cilj da ovu temu približimo građanima u Federaciji. Pokazalo se da je najlošija situacija o pitanju liječenja upravo u Federaciji – rekao je Operta.

OGLAS

– U regiji nema lista čekanja, sada imamo službenu potvrdu. Osim toga, prema Fondu solidarnosti trebalo je biti usmjereno 205 milijuna maraka, a Vlada, parlamentarci i odbori doznačili su samo 50 milijuna KM, što je daleko od dovoljnog – istaknuo je Operta.

– Svijest se mora probuditi, to je prioritet. U ovoj državi ljudi se nisu borili kako bi se danas patili i mučili, nego da se riješe ta pitanja, jer je to, na kraju, ljudsko pravo. Kad je riječ o oboljelim, Federacija je u svojevrsnoj crnoj rupi, sve dok za naše oboljele moramo sakupljati po dvije marke kako bi se liječili umjesto da se poštuje Zakon o zdravstvenoj zaštiti – naveo je Operta. Napomenuo je da je nedopustivo da se terapija čeka ili prekida, kao u ovoj aktualnoj situaciji s nedostatkom citostatika, jer to vodi fatalnom ishodu.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM