viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 11.03.24 @ 09:58

Odlazak liječnika, medicinskih sestara i tehničara u inozemstvo, ali i prelazak u druge zdravstvene ustanove u FBiH i niske plaće gorući su problemi u velikom broju zdravstvenih ustanova, kazali su sugovornici za Nezavisne novine. 

Naime, kako je Nebojša Šešlija, direktor Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu kazao, oni imaju najozbiljniju situaciju po pitanju odlaska radnika na cijelom području Republike Srpske.  “A upravo iz razloga što smo mi naslonjeni na najveći grad u BiH, gdje je sigurno najveća županija i oni su spremni dati svim zdravstvenim radnicima puno bolje uvjete nego što je slučaj kod nas”, kazao je Šešlija. 

OGLAS

Ističe da im trenutno problem pravi i otvaranje Prve opće bolnice na području BiH, koja s ozbiljnim financijskim ponudama ide prema njihovom kadru, kako srednjem medicinskom, tako i prema liječnicima.  “Imamo liječnike koji imaju ozbiljne ponude za prelazak i naše mogućnosti za zadržavanje u našoj ustanovi nisu velike. Mi smo i u prethodnom razdoblju bili, ali i sada smo, jedna od najpogođenijih zdravstvenih ustanova što se tiče kadra”, istakao je Šešlija. 

OGLAS

Dodao je da su pod velikim pritiskom da zadrže radni kadar, ali i funkcioniranje same ustanove. “U prethodnih pet godina našu ustanovu je napustilo oko 20 liječnika, a i u narednim danima jedan liječnik  će nas napustiti”, ističe Šešlija i dodaje da nemaju problem sa odlaskom radnika u inozemstvo, već Sarajevska županija im uzima veliki broj kadra.

OGLAS

Tatjana Perić, predsjednica Saveznog udruženja medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske, kazala je da odlazi kvalitetan, obrazovan, već gotov kadar, koji može doprinijeti boljem i kvalitetnijem pružanju zdravstvenih usluga. “Nama problem pravi i prekvalifikacija, jer dolazimo u situaciju gdje medicinska sestra koja se školovala i radi na svom poslu mora još dodatno da se bavi obučavanjem prekvalificiranih radnika”, kazala je Perićeva. 

Da je sve izraženiji problem odlaska medicinskih sestara i tehničara, ali da problem pravi i prekvalifikacija, smatra i Mirko Šerbedžija, predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske. “Kompletna Srpska je pogođena odlaskom zdravstvenih radnika. Ako uzmemo u obzir da su medicinske sestre i tehničari jedno od najtraženijih zanimanja u Europi, dovoljno pokazuje u kakvom smo problemu, na koji mi ukazujemo i pokazujemo”, kazao je Šerbedžija. 

Prema njegovim riječima, ono što bi određeni broj zdravstvnih radnika zadržalo, ali i pojedine kolege navelo da se vrate iz zemalja zapadne Europe su sigurno bolji uvjeti rada, sustavna rješenja. “Ono čega se mi plašimo, ako ne uredimo profesiju, ne povećamo plaću, imati ćemo veliki pad produktivnosti rada i veliko nezadovoljstvo među zdravstvenim radnicima”, kazao je Šerbedžija. Ističe da njihove kolege na svojim leđima nose najveći teret jer pored svog posla moraju kontrolirati rad mladih kolega i prekvalificiranih radnika koji popunjavaju upražnjena radna mjesta.

S druge strane, Vlado Đajić, generalni ravnatelj Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske, kazao je za “Nezavisne novine” da oni u ovoj zdravstvenoj ustanovi nemaju problema s nedostatkom kadra.  “Od kada sam direktor, zaposleno je 360 liječnika, a otišlo ih 20, dok je za sve ove godine otišlo oko 100 medicinskih sestara, a došlo ih je dva ili tri puta više”, kazao je Đajić i dodao da oni nemaju problem s manjkom radnika. 

Oglasi
LM