viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 29.12.23 @ 16:50

U referalnom laboratoriju za gripu u Federaciji BiH potvrđeni su prvi slučajevi gripe u sezoni 2023./2024. U pitanju su dva uzorka pozitivna na virus gripe, jedan na virus gripe tipa A i drugi na tip B uzeti od pacijenata na mjestu za sentinel nadzor u Sarajevskoj županiji, priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadzor nad gripom u FBiH je, kao i svake sezone, započeo u listopadu, piše Večernji list BiH. Aktivnost gripe je niska do srednje visoka u zemljama europske regije, a detektiran je većinom virus gripe tipa A, dominantno podtip A(H1)pdm09. Promjenjivo vrijeme zbog kojeg se nije lako “pametno” odjenuti potiče prehlade i viroze, koje kod ljudi oslabjela imuniteta ponekad mogu prijeći i u upalu pluća, kažu liječnici. Proteklih dana velik je broj malih pacijenata zatražio pomoć pedijatara u Klinici za dječje bolesti SKB-a Mostar zbog istih ili sličnih simptoma. Većina djece imala je temperaturu oko 40 stupnjeva, koju roditelji ne uspijevaju skinuti doma do pet, pa i sedam dana. I prim. mr. sc. Vesna Brkić, pedijatrica iz Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar, potvrdila je za Večernji list kako se posljednjih dana u prijamnoj ambulanti Pedijatrije pregleda na desetke najmlađih pacijenata. Još se više malih pacijenata dnevno pregleda u ambulantama domova zdravlja. Prema riječima dr. Brkić, bilježi se povećan broj respiratornih infekcija. Osim viroza, posljednjih je dana zabilježen i povećan broj malih pacijenata kojima je otkrivena upala pluća (uglavnom je bila riječ o bakterijskim), dok su dosad u Klinici imali i nekoliko slučajeva pertusisa (veliki kašalj – hripavac), a riječ je o malim pacijentima koji nisu cijepljeni protiv te vrlo zarazne dječje bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šmrcanje, kihanje i kašalj postaju dio svakodnevice naših ukućana, međutim, najčešće nismo sigurni jesmo li samo prehlađeni ili imamo gripu. Iako su i prehlada i gripa virusnog podrijetla i prenose se s oboljele na zdravu osobu kapljicama iz nosa, usta ili preko prljavih ruku, između njih postoji bitna razlika, a prije svega, nisu istog intenziteta. Otprilike polovina populacije prehladi se jednom godišnje, i to uglavnom tijekom jesenskih i proljetnih mjeseci. Simptomi prehlade počinju dan-dva nakon “susreta” s virusom koji zahvaća najčešće sinuse i grlo, a može se spustiti i na ždrijelo i bronhije. Prehlada obično počinje postupno, odlikuje se normalnom ili blago povišenom temperaturom, začepljenjem ili curenjem nosa te kihanjem. Glavobolja, bolovi u grlu i kašalj također se mogu javiti, ali su blažeg intenziteta u odnosu na gripu. Uobičajeno, ovi simptomi traju od pet do sedam dana, ali ako potraju dulje ili se jave jači bolovi u zglobovima i temperatura iznad 39 °C koja traje dulje od 48 sati, potrebno je javiti se liječniku jer je moguće da je došlo do razvoja dodatne infekcije bakterijama ili se pak radi o gripi. Simptomi gripe su slični simptomima prehlade, samo što su izraženiji i dulje traju. Gripa počinje naglo, a karakterizira je visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima te malaksalost. Za razliku od prehlade, začepljenost nosa i kihanje kod gripe se rjeđe javljaju. Temperatura kod gripe može biti izrazito visoka, i do 40 °C, a često je praćena drhtavicom.

Oglasi
LM