viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.03.24 @ 09:59

Liječnici Opće bolnice Massachusetts u subotu su transplantirali genetski modificirani bubreg sa svinje u živog čovjeka, što je prva takva operacija u svijetu.

Operacija je trajala četiri sata, piše CNN, i prošla je uspješno. U istoj bolnici je 1964. godine napravljena prva transplantacija bubrega. Pacijent Rick Slayman (62), inače menadžer u Odjelu za promet Massachusettsa, dobro se oporavlja i uskoro bi mogao biti pušten iz bolnice.

OGLAS

Slaymanu je bio dijagnosticiran krajnji stadij bolesti bubrega. Godinama je živio s dijabetesom i visokim krvnim tlakom i bio u programu transplantacije 11 godina, a prethodno je primio bubreg od ljudskog donora. Taj bubreg je počeo pokazivati znakove zatajenja pet godina kasnije pa je pacijent morao nastaviti s dijalizom 2023. godine.

OGLAS


‘Najljepši bubreg koji sam ikad vidio’
Liječnici koji nisu bili uključeni u slučaj rekli su da ova operacija postavlja značajnu medicinsku prekretnicu. Dr. Tatsuo Kawai, direktor Legorreta centra za kliničku toleranciju transplantacije i kirurg koji je izveo operaciju, rekao je da je svinjski organ bio točno iste veličine kao ljudski bubreg.

OGLAS

Kada su zašili bubreg sa svinje, odmah je “pocrvenio” i počeo stvarati urin, što je cijeli transplantacijski tim popratio pljeskom u operacijskoj sali.
“Bio je to doista najljepši bubreg koji sam ikada vidio”, rekao je Kawai u četvrtak na brifingu za novinare.

Tek treća transplantacija organa svinje u živog čovjeka
Ovo je treća transplantacija organa svinje u živog čovjeka. U prva dva slučaja transplantirano je srce kojima je ponestalo drugih mogućnosti transplantacije. Oba pacijenta su umrla tjednima nakon što su dobili svoje organe.

Kako potreba za organima daleko nadmašuje broj onih koji su dostupni, liječnici se nadaju da bi transplantacija životnjskih organa u ljude moglo biti riješenje tog problema. Upravo su bubrezi organ s najkraćim zalihama u SAD-u.

Slaymanov liječnik rekao je da je njegov pacijent imao velikih poteškoća na dijalizi jer su krvožilne bolesti, dijatebes i visoki krvni tlak komplicirali liječenje. “U jednom mi je trenutku rekao da misli da neće moći dalje”, rekao je liječnik. Razloge pristajanja na operaciju Slayman je objasnio u pisanoj izjavi.
‘Želio sam pružiti nadu…’

“Vidio sam to ne samo kao način da se pomogne meni, već i kao način da pružim nadu tisućama ljudi kojima je potrebna transplantacija da prežive”, istaknuo je pacijent.

Organ koji je primio je došao od svinje koju je tvrtka eGenesis Bio genetski modificirala kako bi bila kompatibilnija s čovjekom. Druge tvrtke također rade na izradi svinjskih tkiva i organa prikladnih za ksenotransplantaciju, piše CNN.

Iako su svinjski bubrezi nevjerojatno slični ljudskim bubrezima, nije bilo lako shvatiti kako spriječiti ljudski imunološki sustav da ih odbaci, primijetili su znanstvenici. Ova operacija pokazuje da bi takva transplantacija ipak može biti uspješna.

Oglasi
LM