viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.04.24 @ 13:17
OGLAS

Donorska mreža Bosne i Hercegovine i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH pozdravljaju napredak u realizaciji transplantacija u Federaciji BiH u proteklih sedam dana. Posebno je važno to što je pored rodbinskih, preemptivnih transplantacija bilo i kadaveričnih transplantacija od klinički preminulih donora.

”Prije svega želim da iskažem zahvalnost obiteljima preminulih donora što su se odlučili na ovaj težak ali sasvim sigurno najhumaniji čin koji postoji. Naravno, transplant koordinatorima čiji je zadatak da razgovaraju s obiteljima i transplantacijskim timovima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Želimo da vjerujemo i nadamo se da ove transplantacije nisu samo rezultat pritisaka naše dvije udruge i medija u proteklih tri mjeseca nego odluka nadležnih i kliničkih centara da se maksimalno posvete transplantacijama,” poručuje Tomislav Žuljević predsjednik Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Federacije BiH i član Upravnog odbora Donorske mreže BiH.

OGLAS

Podsjećamo, Donorska mreža Bosne i Hercegovine i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH samo u proteklih četiri godine provele su brojne kampanje edukacije građana i promocije donorstva kroz koje je potpisano više od 7000 donorskih kartica. Organizirale su brojne tribine, radionice, te uspostavile partnerstva sa ključnim evropskim stručnjacima i udruženjima i kroz projekte omogućile najsuvremeniju edukaciju  za transplant timove iz BiH. Protekla tri mjeseca, uz kontinuiranu borbu za održivost Donorske mreže, poslani su dopisi svim nadležnim institucijama uključujući kliničke centre, organizirani su sastanci i zahtijevana je hitna akcija i kontinuiran rad.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM