OGLAS
Vrijeme objave: 24.01.24 @ 21:47
OGLAS

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) reagirala je povodom epidemije morbila u Tuzlanskoj županiji i pojavi nekoliko slučajeva u Županiji Sarajeva, istaknuvši da je razlog za to niska stopa imunizacije djece te navode da se na tome mora hitno raditi.

OGLAS

Morbili, izazvani, virusom lako se šire disanjem, kašljanjem i kihanjem, te najčešće pogađaju djecu, ali mogu zahvatiti sve dobne skupine. Morbili mogu izazvati ozbiljne komplikacije kao što su upala pluća, meningitis, sljepoća i konvulzije, ali i doživotni invaliditet i smrt, kažu iz WHO-a.

Naglašavaju kako je cijepljenje jedini efikasan način zaštite djece od ove potencijalno opasne bolesti.

OGLAS

,,Potrebni su hitni napori u oblasti cijepljenja kako bi se zaustavio prijenos i spriječilo dalje širenje morbila. Najmanje 95 posto djece mora biti potpuno cijepljeno, odnosno primiti dvije doze MRP (morbilli, rubeola, zaušnjaci) cjepiva kako bi se postigao kolektivni imunitet i spriječilo dalje širenje epidemije”, naglasili su.

OGLAS

Navode da prema posljednjim podacima, u FBiH je tek nešto više od 60 posto djece cijepljeno MRP cjepivom. U Europi je situacija mnogo bolja, ali bilježi zabrinjavajući opadajući trend.

OGLAS

,,Stope cijepljenja za prvu dozu cjepiva koja štiti od morbila, pale su sa 96 posto u 2019. na 93 posto u 2022. širom Europe, dok je pokrivenost drugom dozom pala sa 92 posto na 91 posto u istom periodu. U 2023. godini morbili su zahvatili sve starosne grupe, sa značajnim razlikama u starosnoj distribuciji slučajeva među zemljama. Broj oboljelih u Europi je skočio na 42.200, gotovo 45 puta više u odnosu na prethodnu godinu kada je registriran 941 slučaj. Procjenjuje se da je 2021. u svijetu bilo oko 128.000 smrtnih slučajeva od morbila, uglavnom među nedovoljno cijepljenom ili necijepljenom djecom mlađom od pet godina”, rekli su.

Ponovno pojavljivanje morbila, kako su kazali, povezano je sa nazadovanjem u obuhvatu cijepljenja u zemljama regije u periodu od 2020. do 2022. godine, što je djelimično povezano sa pandemijom COVID-19 koja je značajno je utjecala na performanse sustava imunizacije rezultirajući gomilanjem i povećanjem broja necijepljene i nepotpuno cijepljene djece.

,,Da bi se ponovno postigao napredak ka eliminaciji morbila, imperativ je postizanje i održavanje pokrivenosti od preko 95 posto sa dvije doze cjepiva protiv morbila. Postizanje visokog obuhvata rutinskim cijepljenjem mora stoga ostati glavni prioritet za sve zemlje. WHO procjenjuje da su cjepivo protiv morbila pomogle u spriječavanju 56 milijuna smrtnih slučajeva između 2000. i 2021. godine”, poručili su iz WHO-a.

Na kraju ističu, Ured Svjetske zdravstvene organizacije u Sarajevu, kao i regionalni ured WHO-a za Europu će nastaviti da podržava javnozdravstvene vlasti BiH u provođenju programa imunizacije i nadzora i cijepljeno-preventabilnim bolestima.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM