viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 20.09.23 @ 13:45

Revizijom diploma u javnom sektoru Zeničko-dobojske županije, utvrđeno je 17 lažnih diploma u Županijskoj bolnici Zenica, te jedna u Županijskom zavodu za medicinu rada i sportsku medicinu.

Kako javlja BHRT Vlada Zeničko-dobojskog županije prihvatila je Izvješće o realizaciji Akcijskog plana za provođenje Strategije za prevenciju i borbu protiv korupcije 2022-2024. za period lipanj 2022. – lipanj 2023. godine, a jedna od ključnih aktivnosti Ureda za borbu protiv korupcije bila je revizija diploma zaposlenih u javnom sektoru, sa fokusom na Županijsku bolnicu Zenica, gdje je izvršena revizija diploma 1.609 zaposlenih.

Svi slučajevi lažnih diploma su prijavljeni na dalje postupanje Ministarstvu unutarnjih poslova i tužiteljstvu u Zenici.

Vlada je zaključkom zadužila rukovoditelje organa i institucija ove županije da pruže punu podršku aktivnostima koje inicira i koordinira Ured za borbu protiv korupcije, kao i da samostalno provode aktivnosti na koje su obavezani Akcijskim planom.

Vlada ZDŽ donijela je odluku o formiranju dva elektronska registra – Registra zaposlenih u javnom sektoru i Registra imenovanih osoba u ZDŽ-u.

Registri će obuhvatiti sve organe javne uprave, upravne organizacije i službe, zavode i agencije, direkcije, pravne osobe s javnim ovlastima, javne ustanove i javna poduzeća čiji je osnivač ova županija te gospodarska društva u kojima županija sudjeluje kao osnivač ili ima osnivačka prava sa postotkom učešća s 50 posto.

Premijerka ZDŽ-a Amra Mehmedić je podsjetila da je uspostava ovih registara usuglašena na sastancima s predstavnicima OEBS-misije u BiH, koja podržava korištenje digitalnih alata koji će kroz povećanje transparentnosti doprinijeti smanjenju rizika od korupcije prilikom zapošljavanja u javni sektor i imenovanja u upravljačka tijela.

Nositelj aktivnosti na izradi ovih baza podataka je Ured za borbu protiv korupcije ZDŽ-a, a registri će biti dostupni na službenoj stranici ZDŽ-a, gdje će svi građani imati mogućnost da pristupe i izvrše uvid u ove podatke.

Oglasi
LM