viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 20.09.23 @ 13:45

Revizijom diploma u javnom sektoru Zeničko-dobojske županije, utvrđeno je 17 lažnih diploma u Županijskoj bolnici Zenica, te jedna u Županijskom zavodu za medicinu rada i sportsku medicinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako javlja BHRT Vlada Zeničko-dobojskog županije prihvatila je Izvješće o realizaciji Akcijskog plana za provođenje Strategije za prevenciju i borbu protiv korupcije 2022-2024. za period lipanj 2022. – lipanj 2023. godine, a jedna od ključnih aktivnosti Ureda za borbu protiv korupcije bila je revizija diploma zaposlenih u javnom sektoru, sa fokusom na Županijsku bolnicu Zenica, gdje je izvršena revizija diploma 1.609 zaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi slučajevi lažnih diploma su prijavljeni na dalje postupanje Ministarstvu unutarnjih poslova i tužiteljstvu u Zenici.

Vlada je zaključkom zadužila rukovoditelje organa i institucija ove županije da pruže punu podršku aktivnostima koje inicira i koordinira Ured za borbu protiv korupcije, kao i da samostalno provode aktivnosti na koje su obavezani Akcijskim planom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada ZDŽ donijela je odluku o formiranju dva elektronska registra – Registra zaposlenih u javnom sektoru i Registra imenovanih osoba u ZDŽ-u.

Registri će obuhvatiti sve organe javne uprave, upravne organizacije i službe, zavode i agencije, direkcije, pravne osobe s javnim ovlastima, javne ustanove i javna poduzeća čiji je osnivač ova županija te gospodarska društva u kojima županija sudjeluje kao osnivač ili ima osnivačka prava sa postotkom učešća s 50 posto.

Premijerka ZDŽ-a Amra Mehmedić je podsjetila da je uspostava ovih registara usuglašena na sastancima s predstavnicima OEBS-misije u BiH, koja podržava korištenje digitalnih alata koji će kroz povećanje transparentnosti doprinijeti smanjenju rizika od korupcije prilikom zapošljavanja u javni sektor i imenovanja u upravljačka tijela.

Nositelj aktivnosti na izradi ovih baza podataka je Ured za borbu protiv korupcije ZDŽ-a, a registri će biti dostupni na službenoj stranici ZDŽ-a, gdje će svi građani imati mogućnost da pristupe i izvrše uvid u ove podatke.

Oglasi
LM