viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.03.24 @ 09:01

Nositelj odobrenja Pfizer Europe MA EEIG je u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputio pismo zdravstvenim radnicima s podsjetnikom na ozbiljne interakcije s određenim imunosupresivima, uključujući takrolimus, za lijek Paxlovid.

To je lijek indiciran za liječenje koronavirusne bolesti 2019 (COVID-19) u odraslih osoba kojima nije potrebna nadomjesna terapija kisikom i koji imaju povećan rizik od razvoja teškog oblika bolesti COVID-19. “Istodobna primjena lijeka Paxlovid s određenim imunosupresivima s uskim terapijskim indeksom, poput inhibitora kalcineurina (ciklosporin, takrolimus) i mTOR inhibitora (everolimus, sirolimus), može dovesti do životno ugrožavajućih i fatalnih reakcija zbog farmakokinetskih interakcija.

Oglas

Zbog rizika od ozbiljnih interakcija, istodobna primjena lijeka Paxlovid s navedenim imunosupresivima može se uzeti u obzir samo ako je moguće pomno i redovito pratiti serumske koncentracije imunosupresiva. Praćenje treba provoditi ne samo tijekom istodobne primjene imunosupresiva s lijekom Paxlovid, nego i nakon liječenja.

Lijek Paxlovid je kontraindiciran u bolesnika koji uzimaju lijekove čija eliminacija iz tijela uvelike ovisi o enzimima CYP3A i u kojih povećane serumske koncentracije lijekova mogu dovesti do ozbiljnih i/ili životno ugrožavajućih reakcija, uključujući inhibitor kalcineurina voklosporin”, stoji u HALMED-ovom upozorenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici se trebaju savjetovati s multidisciplinarnom skupinom specijalista kako bi mogli nadzirati i pratiti složenu primjenu ovih lijekova kada se uzimaju istodobno. Prije početka primjene lijeka Paxlovid, liječnici trebaju pažljivo procijeniti potencijalne koristi liječenja ovim lijekom u odnosu na ozbiljne rizike ako se interakcije lijekova ne kontroliraju na odgovarajući način.

Oglasi
LM