viteski.ba logo
Zrak u vitezu
//
BOLEST NAPADA TINEJDŽERE
Vrijeme objave: 11.01.24 @ 09:36

U bh. entitetu Republika Srpska do sada je potvrđeno 57 slučajeva velikog kašlja, uglavnom kod nepotpuno cijepljenih osoba, rečeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS. Dodali su da od ukupnog broja većinu prijavljenih čine tinejdžeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranko Škrbić, predsjednik Savjeta za zdravlje RS, ranije je rekao da je veliki kašalj buknuo u cijeloj regiji i da podaci govore da je uzrok samo neredovno cijepljenje. Škrbić je apelirao na roditelje da prate kalendar cijepljenja koji je definirao Institut i da redovno cijepe djecu, jer veliki kašalj može da izazove fatalan ishod kod beba koje nisu stekle imunitet i ne mogu da iskašlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjepiva imamo, samo treba da se pridržavamo kalendara cijepljenja– rekao je tada Škrbić. Pertusis predstavlja veoma zaraznu bolest, od koje najčešće obolijevaju mala djeca. Bolest uzrokuje bakterija Bordetella pertussis, koja se nakon ulaska u respiratorni sustav domaćina razmnožava i stvara toksin – rekla je ranije za Nezavisne novine Jelena Đaković Dević, epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo RS. Istaknula je da se veliki kašalj prenosi kapljičnim putem, a prvi simptomi nastaju od sedam do deset dana nakon zaraze.
U početku se bolest ogleda simptomima prehlade, nakon čega kašalj postaje intenzivniji i javljaju se napadi kašlja, naročito tijekom noći. Kod dojenčadi klinička slika nije tipična, može da se javi i prestanak disanja – rekla je Đaković Devićeva.

Oglasi
LM