viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 06.02.24 @ 12:09

Endoskopska kardiokirurgija podrazumijeva operacije na otvorenom srcu ili krvnim sudovima srca bez otvaranja grudnog koša, tj. kroz male otvore/portove uz upotrebu endoskopa visoke rezolucije ili 3D endoskopa.

Lijepa vijest stiže iz SAD-a, gdje je kompanija LSI solutions iz New Yorka, specijalizirana za razvoj visokih tehnologija koje omogućavaju endoskopske i minimalno-invazivne operacije, odlučila donirati sredstva KCUS-u za nabavku endoskopa klase Einstein 3D sistema, javlja BHRT.

OGLAS

U Houston-u (USA), u sklopu 12. Reevolution Summit-a 2024. koji organizira Houston Methodist DeBakey Heart and Vascular Center i koji važi za najprestižniji skup ovog tipa u svijetu, prof. dr Nermir Granov je održao predavanje na temu endoskopske operacije mitralnog zaliska – nove strategije.

OGLAS

Pored predavanja, prof. dr Nermir Granov je u sklopu state of the art MITIE lab-a kolegama kardiokirurzima pokazao i praktično izvodjenje ovih zahvata. Zbog velikog interesiranja, dogovorene su posjete kolega iz SAD-a KCUS-u, koji je pored Klinike za kardiokirurgiju sveučilišne bolnice Bon (Germany), također Training center za LSI solutions u Europi.

OGLAS

Bh. uspjeh u oblasti medicine

“Iako se moje ime spominje, bilo bi pogrešno preuzeti sve zasluge jer one pripadaju i mojim vrijednim kolegama kirurzima, anesteziolozima, kardiolozima, medicinskim profesionalcima počevši od sale, preko intezivne njege, pa do odjela i ambulante”, kazao je profesor Granov.

Prof. Granov prvi put minimalno invazivnu kardiokirurgiju počinje 2010. godine, kada kao mladi specijalista kardiovaskularne kirurgije obavlja postdiplomski trening, a 2013. godine i doktorira iz oblasti minimalno-invazivne kardiokirurgije. Danas u svakodnevnoj praksi, preko 80% operativnog programa izvodi na endoskopski način. Endoskopska kardiokirurgija podrazumijeva operacije na otvorenom srcu ili krvnim sudovima srca bez otvaranja grudnog koša, tj. kroz male otvore/portove uz upotrebu endoskopa visoke rezolucije ili 3D endoskopa. Pored navedenog, za ove operacije je neophodan specifični instrumentarij, te širok spektar medicinskih uređaja koji omogućavaju izvođenje ovih operacija.

Prof. dr Nermir Granov je održao niz predavanja i moderiranja kao počevši od Atene, preko Beča, Milana i Londona te proktoriranja, t.j. svojevrsne edukacije kolega, u eminentnim centrima. Smatra da mu je do sada najveći izazov bio Houston Methodist DeBakey Heart and Vascular Centre, gdje je rame uz rame sa najprominentnijim kardiokirurzima svijeta, održao predavanje i u sklopu MITIE-a, te uradio i prikazao operativne tehnike i vještine kod endoskopskih operacija uz upotrebu najsuvremenijih cutting edge LSI solutions medicinskih uređaja.

LSI Solutions odlučili nagraditi rad Granova sa 100.000 dolara

Rad prof. dr Nermira Granova primijećen je i od strane LSI Solutions, s obzirom na to da je ova kompanija odlučila donirati novčana sredstva za nabavku najsuvremenijeg edoskopskog stuba od LSI Solutions je američka kompanija, stacionirana u New Yorku, sa 500 uposlenih koji rade na razvoju tehnika za minimalno invazivnu kirurgiju.

Nezahvalno je spominjati imena, ali bih želio iskoristiti priliku da se zahvalim prije svega svojim učiteljima, prijateljima i kolegama koji me inspiririraju, a posebno dr Jude Sauer na svim otkrićima i inovacijama koji olakšavaju rad kardiokirurga i osiguravaju bolje operativne rezultate kod pacijenata.

Oglasi
LM