viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 28.06.23 @ 22:47

Istraživač Instituta za virusologiju Wuhan Schao Shao u intervjuu koji je vodila aktivistica za ljudska prava i autorica kineskog porijekla Jennifer Zeng rekao je da je Kina namjerno stvorila koronavirus kao “biološko oružje”, prenosi The Jerusalem Post.

Shao tvrdi da je virus namjerno osmislila Kina kao “biološko oružje” i da su njegove kolege imale zadatak da identificiraju najefikasniji soj za širenje među različitim vrstama, uključujući ljude.

Tokom ekskluzivnog 26-minutnog intervjua, Chao Shao je podijelio anegdotu koja uključuje još jednog istraživača po imenu Shan Chao, koji je navodno priznao da mu je nadređeni dao četiri soja koronavirusa.

Shan Chao je dobio instrukcije da testira ove sojeve i odredi koji od njih ima najveći potencijal da zarazi više vrsta, s posebnim naglaskom na infektivnost ljudi.

Chao Shao je također naveo da je nekoliko njegovih kolega nestalo tokom Svjetskih vojnih igara 2019. održanih u Wuhanu.

Prema njegovim riječima, jedna od nestalih osoba je otkrila da su slati u hotele u kojima su smješteni sportaši iz različitih zemalja da “provjere zdravstvene ili higijenske uvjete”. Međutim, Chao Shao je sumnjao da ove akcije nisu povezane s virusološkim istraživanjima i sugerirao je da su potencijalno uključene u širenje virusa.

Uz to, Chao Shao je otkrio da je u travnju 2020. poslan u Xinjiang da procijeni zdravstveni status ujgurskih zatvorenika koji su držani u logorima za preodgoj, navodno da bi se ubrzalo njihovo oslobađanje.

Ipak, s obzirom na irelevantnost virološke ekspertize u provođenju zdravstvenih pregleda, Chao Shao je snažno implicirao da je njegova misija u Xinjiangu ili da olakša širenje virusa ili da proučava njegove učinke na ljude.

Iako su ova otkrića zapanjujuća i duboko zabrinjavajuća, Chao Shao je naglasio da ona predstavljaju samo djelić cijele slagalice. Pravo porijeklo pandemije, koja je odnijela živote sedam milijuna života širom svijeta, ostaje predmet tekuće istrage.

Oglasi
LM