viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 12.04.24 @ 09:07
OGLAS

Temperature zraka posljednih dana obaraju rekorde. Ponegdje su čak i prelazile 30 stupnjeva. Dok klimatolozi objašnjavaju da su to posljedice globalnih promjena, liječnici upozoravaju da je sve više zdravstvenih tegoba povezano sa temperaturnim oscilacijama.

Zimske temperature u tjednu su zamijenjene tropskim. Klimatolozi kažu, minula zima bila je najtoplija od početka mjerenja, sa minimalno oborina, a srednje vrijednosti mjerenih temperatura daleko su iznad prosječnih.

OGLAS

BAKIR KRAJINOVIĆ, klimatolog
“Ovog mjeseca već smo nadmašili dva rekorda za Bihać i Drvar. Izmjerene vrijednosti su od 31 stupanj Celzijusa, što su i novi apsolutni rekordi u pogledu apsolutnih temepratutra zraka. Pored ovih meteoroloških stanica, iznad 30 stupnjeva mjereno je u Tuzli i Sanskom Mostu. Moramo biti svjesni svega što se događa na globalnoj razini. To se odražava na vrijeme i vremenske prilike u našoj zemlji, a one postaju sve ekstremnije.”

OGLAS

Stresne temperaturne situacije nisu dobre ni za prirodu ni za čovjeka, poručuju meteorolozi. Dodaju, osim ekstremnih temperatura, sve češće su i kiše koje nose saharski pijesak.

OGLAS

IGOR KOVAČIĆ, meteorolog
“On se transportira u srednju i sjevernu Europu, i on je najčešći u proljeće. Nije neuobičajena pojava, ali jeste učestaliji u odnosu na ranije. To je upravo zato što smo imali izraženo južno i jugozapadno strujanje, tako da se to od veljače do današnjeg dana sada već dogodilo treći put.”

Prošlog tjedna u čizmama, ovog u sandalama. Vremenske oscilacije nisu dobre ni za prirodu, ali ni za čovjeka, a to potvrđuje i broj onih koji su potražili pomoć u Hitnoj pomoći žaleći se na kardiovaskularne probleme ali i alergije.

MIRSAD HOŠIĆ, specijalista urgentne medicine u Hitnoj pomoći SŽ
“Mi smo u posljednje vrijeme primjetili zaista povećan broj pacijenata koji se javljaju u našu ambulantu, Zavod. Pacijenti koji se javljaju u naš Zavod, to su kardiovaskularni pacijenti, jer oni su najčešće podložni promijeni atmosferskog pritiska, zatim neurološki pacijenti, abdominalne kolike, koje se ogledaju najčešće u vidu nekih proljeva, povraćanja, te renalnih kolika. Ono što smo primjetili jeste povećan broj pacijenata koji se žale na elergije.”

Prema prognozama meteorologa od 17. travnja moglo bi doći do zahlađenja i oborina , tako da se u drugoj polovici travnja očekuju prosječne temperature za ovo doba godine. Kažu, u tom periodu na planinama u središnjoj BiH moglo bi se i zabijeliti.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM