OGLAS
Vrijeme objave: 16.08.23 @ 11:07
OGLAS

Strah od ponovnog izbijanja COVID-a jača nakon otkrića nove varijante za koju znanstvenici smatraju da je ozbiljna prijetnja.

OGLAS

Znanstvenici su već pozvali na povratak maski za lice zbog novog soja COVID-a koji tek treba biti službeno imenovan, ali za sada je nazvan ‘BA.6’. Drugi ipak upozoravaju da je prerano za paniku i tvrde da ograničenja iz doba pandemije neće biti potrebna.

Stope hospitalizacije zbog COVID-a već počinju rasti, što izaziva zabrinutost od mogućnosti novog vala. Porast infekcija prati dolazak nove varijante nazvane Eris, koja je već jedan od sedam novih slučajeva Koronavirusa u Velikoj Britaniji, kažu tamošnji zdravstveni dužnosnici.

OGLAS

Za sada nema znakova da novootkrivena varijanta predstavlja veću opasnost od onih do sada poznatih, uključujući i varijantu Omicron.

OGLAS

Kasnije tokom ove godine će u Velikoj Britaniji starijima od 65 i osjetljivim skupinama biti ponuđena dodatna cjepiva.

OGLAS

Nova je varijanta virusa, čini se, već počela kružiti, a primijećena je i u Danskoj i Izraelu. Stručnjaci misle da ova varijanta ima više od 30 mutacija u svom proteinu šiljka, dijelu virusa koji uzrokuje infekciju.

Međutim, još se ne zna hoće li se ta varijanta učinkovito širiti ili će jednostavno nestati.

Dr. Trisha Greenhalgh, stručnjakinja za primarnu zdravstvenu zaštitu sa Univerziteta u Oxfordu objavila je na X.com da se čini da je ‘ponovno vrijeme za maskiranje’.

Profesorica Christina Pagel, matematičarka sa Univerziteta u Londonu je rekla da je još vrlo rano, ali ova varijanta koronavirusa ima mnogo novih mutacija koje je čine drugačijom od prethodnih sojeva, te je potencijalno sposobnija izazvati veliki val, piše Slobodnadalmacija.hr.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM