viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.08.23 @ 12:25
OGLAS

Da su medicinska čuda moguća i u BiH, potvrdili su još jedanput zenički liječnici. U Županijskoj bolnici Zenica 2018. godine izvedena je prva 3D rekonstrukcija velikog i kompleksnog defekta lubanje. Nevjerojatan pothvat zeničkih liječnika i inženjera još tada je obilježio stranice svjetskih medicinskih časopisa, a danas je standardna operacija u ovakvim slučajevima.

OGLAS

Spoj medicine i znanosti za bh. pacijente donio je novi i kvalitetniji život. Pitanje je gdje bi bio kraj domaćim stručnjacima kada bi se više novca ulagalo u promociju znanja i kvalitetnu opremu, objavila je federalna.ba. Pionirski pothvat rekonstrukcije lubanje u BiH uz pomoć 3D tehnologije tadašnjem pacijentu koji je operiran 2018. godine omogućio je potpuni oporavak i povratak normalnom načinu života bez ozljedom izazvanog udubljenja u lubanji, nakon čega je mozak štitio samo tanki sloj kože. Danas je takva operacija, kako su objasnili stručnjaci, postala standardna u liječenju sličnih slučajeva u Županijskoj bolnici Zenica.- Kada smo kod tog pacijenta dobili zadovoljavajući i estetski i funkcionalni rezultat te vidjeli kako je i on sam jako zadovoljan urađenim, onda smo za sve pacijente koji imaju razne defekte na glavi to radili uz pomoć 3D printera – navodi dr. Hakija Bečulić, specijalist neurokirurgije u Županijskoj bolnici Zenica.

Posljednji slučaj pacijenta iz Konjica s velikim oštećenjem baze lubanje i očne šupljine bio je novi veliki izazov za tamošnje liječnike, ali i inženjera koji radi na samom modelu.- Drugačije je kada operirate pacijenta koji je već operiran. Bez obzira na sva pomagala, 3D printer, intraoperativno morate zadovoljiti maksimum estetskog efekta – ističe dr. Anes Mašović, specijalist neurokirurgije u Županijskoj bolnici Zenica, prenosi federalna.ba. – Moja uloga je omogućiti izradu implantanta po mjeri pacijenta. U tu svrhu urađena je računalna rekonstrukcija nedostajućeg dijela lubanje na osnovi CT snimke, 3D print generiranog modela i na kraju izrada kalupa koji je korišten tijekom kirurškog zahvata kao geometrijska osnova za modeliranje konačnog implantata – objašnjava inženjer strojarstva Denis Spahić koji radi na ovom projektu.

OGLAS

Ideja o načinu rekonstrukcije implementiranjem isprintanog nedostajućeg dijela lubanje domaće liječnike dovela je do svjetskih razina kada je zdravstvo u pitanju. O njima su u svjetskim časopisima objavljeni mnogi članci.- Mnogo je mailova stiglo iz inozemstva s upitom o načinu kako smo to realizirali te da to prenesemo kolegama. To nije skriveno znanje, nego se i drugi pokušavaju time koristiti – navodi Bečulić.Uz ove inovativne pothvate stoji Županijska bolnica Zenica. No, jasno je kako bi bolji uvjeti doprinijeli njihovu razvoju, a priliku vide u stjecanju statusa sveučilišne bolnice.- Bolji uvjeti boravka, veći kapacitet ustanove, dvorana je jako opremljena što se tiče tehničkog dijela, ali ti uvjeti boravka, mali broj kreveta limitiraju nas da proširimo i određene djelatnosti na druge zahvate koje već poznajemo – naglašava dr. Hakija Bečulić, specijalist neurokirurgije. A do tada, spoj znanosti i medicine nastavit će rušiti postojeće granice vraćajući ljudima kvalitetu života i šireći i na ovaj način pozitivnu sliku o BiH.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM