viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 08.11.23 @ 10:13

Upućen je poziv zainteresiranoj javnosti na stručni skup “Nema mjesta za male snove” predavača Prof.dr Dragana Primorca, koji će biti održan 10.11.2023. godine s početkom u 13,00 u Amfiteatru Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prof. dr Dragan Primorac je poznati hrvatski naučnik i specijalista koji se bavi različitim područjima u medicini. Njegova stručnost i istraživački rad obuhvaćaju sljedeće oblasti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Genetika: Prof. dr Dragan Primorac je priznati stručnjak u području genetike. Istražuje genetske bolesti, nasljedne poremećaje i genetsku varijabilnost kod ljudi. Također je uključen u istraživanja vezana uz primjenu genetskih testova u dijagnostici i individualiziranom pristupu liječenju.

Forenzička genetika: Prof. dr Primorac je jedan od pionira i vodećih svjetskih stručnjaka u području forenzičke genetike. Svojim istraživanjima i radom doprinio je razvoju metoda analize DNK i identifikaciji osoba na temelju genetskog materijala. Bio je uključen u brojne forenzičke slučajeve i identifikaciju žrtava ratnih zločina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Regenerativna medicina: Jedno od područja interesa prof. dr Primorca je regenerativna medicina. Istražuje mogućnosti primjene matičnih stanica i drugih regenerativnih tehnologija u liječenju različitih bolesti i ozljeda. Ova oblast ima veliki potencijal za razvoj novih terapija i pomaganje pacijentima u obnovi oštećenih tkiva i organa.

Farmakogenomika: Farmakogenomika se bavi proučavanjem kako genetski faktori utječu na odgovor organizma na određene lijekove. Prof. dr Primorac istražuje genetske varijacije koje mogu utjecati na individualni odgovor na lijekove te promovira personaliziranu medicinu koja se temelji na genetskim informacijama pacijenata.

Navedene oblasti su samo neki od interesa i istraživačkih područja profesora Primorca. Njegovo bogato iskustvo i doprinos medicinskoj nauci čine ga relevantnim predavačem na temu “Nema mjesta za male snove” u okviru stručnog predavanja koje organizira Medicinski fakultet u Zenici u suradnji sa Ljekarskom komorom ZDŽ.

Oglasi
LM