OGLAS
Vrijeme objave: 07.02.24 @ 19:35
OGLAS

Hakiranje naloga na društvenim mrežama postalo je učestala pojava u digitalnom dobu, što predstavlja ozbiljnu prijetnju za privatnost i sigurnost korisnika na internetu. S milijardama aktivnih korisnika širom svijeta, društvene mreže su plodno tlo za cyber kriminalce koji koriste različite tehnike kako bi se domogli osobnih podataka, zloupotrijebili identitete ili širili malver.

OGLAS

Većini ljudi se barem nekad u životu desilo da im je netko provalio u nalog na društvenim mrežama. Šanse da će i vaš korisnički nalog postati meta napada za preuzimanje i krađu podataka su stoga veće nego ikada prije. Da li znate što da radite ako se ovo zaista dogodi? Evo nekoliko savjeta i preporuka, piše 24sedam.rs.

Odjavite se na svim uređajima

Ukoliko sumnjate da je netko hakirao vaš korisnički nalog, odjavite se s njega na svim uređajima na kojima ga koristite. Moguće je da ćete se tako riješiti manje ozbiljnih hakera koji vas napadaju automatskim prijavljivanjem. Oni će morati da unesu lozinke koje nemaju i neće moći ponovno da se prijave. Ali nemojte stati tu.

OGLAS

Promijenite lozinku

Prijavite se na svoj nalog na jednom uređaju i promijenite lozinku. U tom slučaju, vaš korisnički nalog će ostati nedostupan hakerima, čak i ako su uspjeli da provale staru lozinku. Neka nova lozinka bude jaka: najmanje 12 znakova, sa kombinacijom velikih i malih slova, brojeva i specijalnih znakova. Ne zaboravite da je negdje zapišete.

OGLAS

Prijavite da ste hakirani

Prijavite da ste hakirani, kako bi vam društvena mreža pomogla da zamrznete svoj nalog dok ne budete sigurni da je sve kako treba. Uputstva kako to učiniti nude sve društvene mreže: Facebook, Instagram, X…

OGLAS

Provjerite da li ima bilo čega neočekivanog

Otvorite podešavanja naloga i provjerite da li u ovim odjeljcima ima bilo čega što niste sami podesili.

Lažne poruke ili postovi: oslobodite ih se.

Povezani uređaji: Hakeri dodaju svoje uređaje kako bi lako pristupili nalozima. Izbacite ih.

Aplikacije trećih strana: Nove aplikacije za praćenje ili krađu podataka su možda dodate dok je vaš nalog bio kompromitiran. Uklonite ih.

Povezani nalozi: Hakeri su možda dodali gomilu botova ili naloga koji izgledaju kao pratitelji. Uklonite ih.

Vaše profilne fotografije: Uvjerite se da ste to vi, a ne netko drugi.

Dodajte zaštitu

Uvjerite se da ste omogućili dvofaktornu autentifikaciju (2FA) za svoj nalog. Ovo će uvesti dvostruku verifikaciju identiteta za svakoga tko pokuša da provali u vaš nalog. Iako je obično besplatna, za ovu uslugu na društvenoj mreži X morate biti pretplatnik, piše Kimkomando.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM