OGLAS
Vrijeme objave: 26.08.23 @ 11:34
OGLAS

I u FBiH nadležni su se posvetili poboljšanju sigurnosne situacije u školama. Polovinom lipnja donesene su određene preporuke, međutim nema informacija jesu li provedene. Istovremeno, roditelji i prosvjetni radnici u strahu, naročito u Tuzlanskoj županiji gdje će od prvog rujna škole čuvati zaštitari, javlja N1 televizija.

OGLAS

Nakon slučaja u Lukavcu, otvoreno je pitanje o sigurnosti učenika i nastavnog osoblja? Strahuje se od početka nove školske godine. Kako vratiti vjeru u ovu instituciju i osjećaj sigurnosti? Vijeće roditelja SŽ za nadležne ima određene prijedloge. “Da imamo dovoljan broj uniformiranih osoba ili osoba koje nisu uniformirane oko samih škola, npr. da nam dovedu mlade kadete koji su na praktičnoj nastavi prilikom školovanja za policajce. Škole, odnosno osoblje škole da povede malo veću brigu o unosu različite vrste predmeta unutar samih škola i da podignemo tu opreznost na veću razinu”, rekla je Elma Dizdarević iz Vijeća roditelja SŽ. Jedna od mjera opreza u Elektrotehničkoj školi je videonadzor. Direktor Faruk Kurtović kaže da unatoč tome što ustanovu pohađa gotovo 600 učenika, problema gotovo i nema. Uglavnom su to sitni prekršaji, koji se rješavaju razgovorom. ”Mi smo ovdje uvijek za to da se ništa ne gura pod tepih, kad god iskoči neki problem tu smo da ga odmah rješavamo, ako treba zovemo roditelje, ako ne treba obavljamo sami razgovor sa djecom, ako su to neki sitni prekršaji. Nisu to nikad odmah neke rigorozne mjere’‘, rekao je Faruk Kurtović, direktor Elektrotehničke škole Sarajevo.

U cilju preveniranju nasilja, na entitetskoj razini već je usvojen set mjera. No, nije poznato koliko je do sada ispunjeno. Ono što se zna jeste da su u Tuzlanskoj županiji osigurane tehničke, kao i fizičke mjere zaštite. ”Tehnička zaštita podrazumijeva videonadzor i alarmni sistem, a fizička zaštita podrazumijeva čuvara kontrolora ulaza koji će se angažovati u skladu sa rasporedom u određenoj školi. Mi smo i do sad imali neku vrstu fizičke zaštite u pojedinim školama financfirane od strane roditelja. Sad će to biti financirano od strane Vlade županije”, rekao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja TŽ. Saudin Sivro smatra da su gore spomenuta rješenja, kratkog daha. Mjere koje će nakratko umiriti roditelje i prosvjetne radnike. Dodaje da BiH trebaju korjenite promjene, koje podrazumijevaju ekonomsko-socijalni napredak. ”Moraju se provesti ekonomske reforme i ostale, kako bi se približavali EU, kako bi postigli standard barem kakav je u Republici Hrvatskoj, dakle minimalna plaća ako bude 1100-1200-1300, a najbolje 1400 KM, onda ćemo imati situaciju da će se obitelji moći posvetiti odgoju djece, mi sada imamo situaciju da se roditelji moraju posvetiti pukom preživljavanju, i to nam generira sve moguće probleme”, istaknuo je Saudin Sivro, iz Sindikata obrazovanja SŽ. A sve mjere koje su donesene ili koje će se tek donijeti moraju ispuniti svoju svrhu, a to je osigurati sigurnost svih učenika, kao i prosvjetnih radnika.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM