viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 01.05.24 @ 05:27
OGLAS

Europska komisija je u utorak pokrenula istragu protiv društvenih mreža Facebook i Instagram u vlasništvu tehnološkog diva Meta zbog sumnji da ne poštuju obveze u borbi protiv dezinformacija.

Te obveze proizlaze iz Akta o digitalnim uslugama. ,,Ova Komisija je stvorila sredstva za zaštitu europskih građana od ciljanih dezinformacija i manipulacija od strane trećih zemalja i ako sumnjamo da postoji kršenje pravila, mi djelujemo”, rekla je predsjednica Europska komisije Ursula von der Leyen. Dodala je da je borba protiv dezinformacija posebna važna u vrijeme predizborne kampanje. Komisija će istragu usmjeriti na sumnje da Meta ne ispunjava obveze iz Akta o digitalnim uslugama povezane sa širenjem obmanjujućih oglasa, kampanja dezinformiranja i koordiniranog nevjerodostojnog ponašanja u EU-u. Također će ispitati sumnje da Meta smanjuje vidljivost političkog sadržaja u sustavima preporuka Instagrama i Facebooka, suprotno obvezama transparentnosti iz Akta o digitalnim tržištima.

OGLAS

Komisija također sumnja da mehanizam koji je Meta uspostavila kako bi korisnicima omogućila prijavu nezakonitog sadržaja nije u skladu s propisima. Također će preispitati plan Mete da ukloni alat koji se smatra esencijalnim za prepoznavanje i analizu dezinformacija na Facebooku i Instagramu, bez odgovarajućeg zamjenskog rješenja. Kazne koje Akt o digitalnim uslugama predviđa za platforme koje krše pravila mogu se kretati od iznosa do 6 posto njihova globalnog prometa, a u slučaju teških i opetovanih kršenja pravila moguća je i zabrana poslovanja u Europi. Europska unija donijela je Akt o digitalnim uslugama koji se odnosi na najveće društvene mreže, internetske trgovine i tražilice i koji sadrži odredbe o borbi protiv dezinformacija, govora mržnje na internetu, dječje pornografije i krivotvorene robe.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM