viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 09.04.24 @ 17:39
OGLAS

Kompanija Google je službeno pokrenula svoju dugoočekivanu Find My Device mrežu nakon što ju je najavila tokom prošlogodišnje I/O konferencije.

Tehnologija koristi skupnu mrežu više od milijarde uređaja s Androidom kako bi pomogla ljudima da pronađu svoje izgubljene gadgete s osnovnom funkcionalnošću u skladu sa sličnim funkcijama koje nude Apple i Tile. Find My Device postaje dostupan korisnicima u SAD-u i Kanadi, a uskoro stiže i do korisnika širom svijeta.

OGLAS

Nakon instalacije, aplikacija će se moći koristiti za lociranje kompatibilnih mobitela i tablet kompjutera, koji koriste operativni sustav Android. “Izgubljeni” uređaji će se zvukom oglasiti nakon zapovjedništva korisnika, a njihova lokacija će se pojaviti na mapi. Ova funkcija će biti omogućena čak i kad su uređaji offline. Googleovi smartphonei Pixel 8 i Pixel 8 Pro će se pojaviti na mapi i kad su isključeni ili kad je baterija potpuno prazna, što zvuči veoma praktično.

OGLAS

Tehnologija još uvijek nije dostupna za svakodnevne proizvode, no i to stiže uskoro. Bluetooth tracker tagovi iz Chipola i Pebblebeeja će biti integrirani u Find My Device aplikaciju u svibnju, što će omogućiti korisnicima da lociraju gotovo sve, uključujući ključeve automobila, torbe, novčanike, a možda čak i životinje. Nadolazeći tagovi se proizvode posebno za mrežu.

OGLAS

Pebblebeejeva ponuda uključuje tagove, kopče i tanke kartice za novčanike, a u prodaji će se naći krajem svibnja ili početkom lipnja. Chipolo proizvodi verzije svojih One Point i Card Point trackera za Android uređaje te će biti dostupni u svibnju. Iz Googlea kažu da još trackera stiže ove godine, uključujući proizvode brendova Motorola i eufy.

Googleova Find My Device usluga je integrirana sa Nest smart home gadgetima. Ukoliko nešto izgubite u svom domu, Find My Device aplikacija će vam pokazati lokaciju tog predmeta u odnosu na postojeće Nest uređaje. To bi trebalo ponuditi “laku referentnu točku” za pronalazak izgubljenih predmeta.

Konačno, tu je i korisna funkcija koja omogućuje dijeljenje lokacije predmeta s drugim ljudima, tako da prijatelji i obitelj mogu “držati na oku” dragocjene stvari.

Nova Find My Device tehnologija za praćenje radi na uređajima koji koriste Android 9 i noviji. Taj OS je izašao 2018. godine, tako da veliki broj ljudi ima pristup usluzi. Što se tiče kompatibilnih proizvoda pored Android uređaja i Bluetooth tagova, iz Googlea kažu da će buduće softverske nadogradnje omogućiti integraciju s cijelim asortimanom slušalica kompanija JBL i Sony.

Naravno, postoji i zabrinutost za privatnost, a iz Googlea poručuju da korisnici mogu isključiti uslugu putem web portala ukoliko se budu osjećali neugodno. Ova tehnologija je spremna već neko vrijeme, no Google ju je odgađao dok Apple nije implementirao zaštitu praćenja u iOS kako bi riješio problem uhođenja. Obje kompanije su objavile partnerstvo prošle godine s ciljem razvoja industrijskih standarda za borbu protiv zloupotrebe uređaja za praćenje. Apple je primijenio ažuriranu zaštitu od uhođenja u iOS 17.5, koji je još uvijek u beta verziji.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM