viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 31.01.24 @ 11:55

Ne postoji jedinstveni pravni sustav za borbu protiv prevara s vraćanjem kilometraže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvorska kazna za prijevaru brojača kilometara moguća je u 16 od 22 analizirane zemlje, a Hrvatska prednjači s najvišom mogućom kaznom od svih proučavanih zemalja (do 8 godina).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U susjednoj Srbiji ne postoji poseban zakon koji se izravno odnosi na vraćanje kilometraže. U Poljskoj, prevaranti mogu dobiti kaznu zatvora do pet godina, u Češkoj, Litvi i Francuskoj dvije godine, a u Njemačkoj i Mađarskoj jednu godinu.

CarVertical, tvrtka za obradu podataka o automobilima, provela je istraživanje u 22 države u Europi i SAD-u kako bi se vidjelo kako lokalne vlasti tretiraju prevare s kilometražom i kakvi se zakoni provode:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ne postoji jedinstveni pravni sustav za borbu protiv prevara s vraćanjem kilometraže. Kada bi svi građani svake države članice EU-a imali isto zakonodavstvo kada se radi o prevarama, to bi dovelo do dugoročnog rješenja ovog problema. U međuvremenu, neke države to ne shvaćaju tako ozbiljno kao druge, i to je jedan od paradoksa s kojima se suočavaju globalne organizacije”, kaže Matas Buzelis, voditelj komunikacija i stručnjak za automobile u carVerticalu.

Oglasi
LM