viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 13.04.23 @ 09:16
OGLAS

“Diplome sa Sveučilišta u Mostaru (SUM) su međunarodno vrednovane budući da će početkom sljedeće godine biti reakreditirane kod hrvatske Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) te posjeduju akreditaciju slične agencije u Austriji”, priopćili su iz ove visokoškolske ustanove.

Rektori javnih sveučilišta u Bosni i Hercegovini jučer su pozvali nadležne vlasti da što prije otvore pitanje priznavanja visokoškolskih diploma stečenih u BiH u Hrvatskoj i Sloveniji, koje ih zasad ne priznaju kao ravnopravne na domicilnim fakultetima. No to nije slučaj sa Sveučilištem u Mostaru, na kojem se nastava kao jedinoj javnoj visokoškolskoj ustanovi u BiH odvija na hrvatskom jeziku.

OGLAS

Prema priopćenju SUM-a, ova visokoškolska ustanova je uspješno prošla institucionalnu akreditaciju Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH koja se odvija kroz nadležnu obrazovnu vlast.

OGLAS

U procesu akreditacije Sveučilišta u Mostaru u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) Republike Hrvatske je sudjelovalo 17 europskih stručnjaka iz područja obrazovanja uz predstavnike AZVO-a, navodi se.

OGLAS

Naveli su kako su zatražili reakreditaciju u AZVO-u koja se očekuje početkom sljedeće godine, o čemu je prigodom nedavnoga posjeta Mostaru govorio i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Sveučilište u Mostaru je prema priopćenju iz ove ustanove uložilo dodatne napore u vanjsko akreditiranje kako bi ojačalo svoju ulogu u europskom prostoru visokog obrazovanja. SUM je akreditirala i Austrijska agencija za osiguravanje kvalitete i akreditaciju (AQA) budući da kao član konzorcija izvodi združeni doktorski studij na Sveučilištu primijenjenih znanosti Burgenland u Eisenstadtu.

Na taj je način Sveučilište u Mostaru vidljivo u bazi Europskog registra za osiguravanje kvalitete visokog obrazovanja (EQAR), koji uključuje nacionalne agencije za osiguranje kvalitete koje su članice Europske asocijacije za osiguranje kvalitete u visokom obrazovanju (ENQA).

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM