viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 29.03.23 @ 14:48
OGLAS

Na Sveučilištu u Mostaru, u suradnji s Fondacijom don Carlo Gnocchi, započela je prva stručna radionica i konferencija o radu s djecom s teškoćama u razvoju pod nazivom “The care of children with disability: an interdisciplinary approach in rehabilitation. The experience of Don Carlo Gnocchi Foundation”.

– Ovo je naša prva međunarodna konferencija i radionica za studente i profesionalno osoblje. Zadovoljni smo odazivom jer se za dva dana trajanja radionice prijavilo oko 90 studenata s različitih fakulteta i smjerova. To je jako važno jer je naglasak na interdisciplinarnosti te holističkom pristupu – kazala je u izjavi za medije koordinatorica ovoga projekta Sara Dukić.

OGLAS

Neurologinja i psihijatrica Marina Rodocanachi Roidi podsjetila je da Ujedinjeni narodi u svojoj Konvenciji o pravima djece, posebno o pravima djece s teškoćama u razvoju, kažu da je inkluzija nešto što svi moramo primijeniti na svakodnevnoj razini te je naglasila kako se o tome uopće ne može raspravljati.

OGLAS

– Počinje se od trenutka kada je dijete s teškoćama rođeno i potrebno je da se uključe obitelji koje su ključan faktor u procesu života djeteta s teškoćama u razvoju, kao i grupa stručnjaka koji će raditi s djetetom. To treba biti interdisciplinarni tim, što je tema ove konferencije – kazala je.

OGLAS

Rodocanachi Roidi dodala je kako je potrebno uključiti i dodatno educirati cijelo društvo, posebno stručnjake, ali i studente koji će u budućnosti raditi s djecom s teškoćama u razvoju, naglašavajući da ovom konferencijom upravo to čine Fondacija i Sveučilište u Mostaru.

Važnost cjeloživotnog obrazovanja

Voditeljica Centra za cjeloživotno učenje i Akademije SUM-a Davorka Topić Stipić podvukla je da će studenti, iako se obrazuju tijekom svog školovanja, kroz ovakve oblike međunarodne suradnje dobiti dodatne informacije i znanja kako bi sutra bili što konkurentniji.

– Treći dio konferencije bit će okrenut prema praksi i na taj način ćemo pokušati stručnjacima, koji su zaposleni u određenim ustanovama i institucijama, dati mogućnost dobivanja novih spoznaja kako bi ih mogli prenijeti roditeljima – rekla je Topić Stipić.

Naglasila je kako Sveučilište u Mostaru kroz programe cjeloživotnog obrazovanja pokušava pružiti znanja koja se često mijenjaju te da na ovakav način prate što se događa u svijetu i tome daju dodatnu vrijednost što je izrazito važno studentima, ali i praktičarima.

Napomenula je da sve osobe koje rade ovu vrstu posla moraju biti osobe kojima je to poziv.

– Većina praktičara izuzetno je okrenuta i spremna čuti nove informacije i nova znanja kako bi ih kasnije mogli implementirati u svom radu kazala je Topić Stipić.

Prijateljstvo Italije i BiH

Otvaranju konferenciji nazočio je veleposlanik Italije u BiH Marco di Ruzza koji je izrazio zadovoljstvo što je ponovno u Mostaru čime se, kako je rekao, dodatno jača iznimna suradnja koju Italija ima s najvećim gradom u Hercegovini.

– Želim se zahvaliti i Fondaciji don Carlo Gnocchi u izvrsnom i dugogodišnjem radu kada je u pitanju područje osoba s poteškoćama u razvoju, kako u drugim državama, tako i u Bosni i Hercegovini. Jučer smo imali priliku otvoriti senzorni park za osobe s teškoćama u razvoju u Širokom Brijegu gdje imamo lokalnog partnera ove fondacije, odnosno Centar ‘Marija naša nada’ koji već 19 godina radi s osobama s mentalnim i tjelesnim teškoćama u razvoju – rekao je talijanski veleposlanik.

Na kraju je naglasio kako je današnja konferencija jedan od pokazatelja prijateljstva i bliskosti Republike Italije s Bosnom i Hercegovinom koja je uvijek bazirana, kako je kazao, na djelima i činjenicama.

Tijekom prva dva dana na konferenciji sudjeluju studenti sa studija Logopedije, Psihologije i Socijalnog rada s Filozofskog fakulteta, studenti studija Edukacijske rehabilitacije i Pedagogije s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti te studenti s Fakulteta zdravstvenih studija smjer Fizioterapija, kao i studenti Medicinskog fakulteta.

Završnog dana konferencije u petka, 31. ožujka, u radu će sudjelovati stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama u razvoju.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM