viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.11.23 @ 08:19
OGLAS

Voditelj duhovne obnove bio je dr. sc. Ilija Marković, docent na Katedri kanonskog prava na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

U organizaciji sestara Služavki Maloga Isusa u duhovnom centru „Kući Navještenja“ u Gromiljaku, 4. studenog 2023. održana je duhovna obnova za prosvjetne djelatnike, na temu „U Marijinoj školi“. Voditelj duhovne obnove bio je dr. sc. Ilija Marković, docent na Katedri kanonskog prava na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, piše KTA.

OGLAS

Okupilo se dvadesetak prosvjetnih djelatnika osnovnih škola i srednjih iz Gromiljaka, Kreševa, Kiseljaka, Busovače, Fojnice i Viteza. Iz Viteza je na duhovnoj obnovio sudjelovao Vinko Bošnjak, ravnatelj Osnovne škole Bila Vitez.

OGLAS

Susret je započeo okupljanjem i međusobnim druženjem svih sudionika nakon čega je u kućnoj kapelici uslijedila polusatna molitva koju je animirala s. Marinela Zeko zajedno s okupljenim djelatnicima.

OGLAS

Nakon molitvenog uvoda uslijedilo je predavanje na zadanu temu „U Marijinoj školi“ u kojem je predavač Marković na samom početku uspostavio komunikaciju s okupljenima.

U svom izlaganju, koje se temeljilo na evanđeoskim tekstovima, sudionicima je približio vrijednosti odgoja djece i mladih koji su im povjereni.

U prvom biblijskom ulomku iz Lukinog evanđelja koji opisuje „Navještenje Blaženoj Djevici Mariji“ predavač je istaknuo da „poziv i odaziv ne mogu jedno bez drugoga“. „Marija je suočena sa životnom odlukom. Ovaj biblijski ulomak uči nas da smo, poput Marije, pozvani na odgoj u cijelosti; učitelji su pozvani na snalažljivost, ljubav i slušanje, kako bi djeci, a i mladima, pomogli u odrastanju. Marija u svom odgovoru otkriva ozbiljnost i spremnost“, kazao je, između ostaloga, vlč. Marković.

U cjelokupnom programu i predavanju prof. Marković sudionicima je približio kako prosvjetni djelatnici „ne smiju gledati dijete kao na objekt“, jer je svako dijete stvoreno „na sliku Božju i, kao takvo, ono je dijete Božje“. Između ostaloga, pojasnio je da u odgoju nije dovoljno prenijeti samo znanje, nego i ljudske vrjednote koje su „prožete nitima vjere“. Dodao je i kako je sv. Augustin smatrao da „djecu ne treba toliko poučavati riječima koliko primjerom vlastitog života“.

Nakon predavanja i pauze u kapelici je upriličena adoracija pred Presvetim, a bila je i mogućnost za svetu ispovijed. Za vrijeme svete mise učitelji i profesori sudjelovali su u misnim čitanjima, molitvi vjernika i pjevanju.

Nakon duhovne i tjelesne okrijepe u poslijepodnevnim satima okupljeni na ovu obnovu imali su mogućnost za razgovor i razmjenu iskustava.

Na završetku susreta s. Marinela zahvalila je predavaču, svim okupljenima i s. Danici Bilić te pozvala sve da budu oni sami „učenici u Gospinoj školi kako bi odgajali na voljen način voljenu djecu i mlade“.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM