viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 26.09.23 @ 20:08

Dolaskom hladnijih mjeseci, vozači se suočavaju s nizom izazova na cestama, uključujući smrznute ili zamagljene prozore. Rješavanje ovih problema može biti ključno za sigurnu vožnju, ali jedna često korištena tipka u vozilima može zapravo pogoršati situaciju.

Andrew Jervis, izvršni direktor kompanije ClickMechanic, upozorava vozače da izbjegavaju pritisak tipke za recirkulaciju zraka u svojim vozilima dok su temperature niske. Ovaj jednostavan potez može rezultirati vlagom unutar vozila i zamagljenim vjetrobranskim staklom koje može smanjiti vidljivost i dovesti do opasnih situacija na cestama. Jervis ističe da bi umjesto toga vozači trebali koristiti alternativne metode za rješavanje problema sa zamagljenim staklima. Dodatno, upozorava na opasnosti koje topla unutrašnja klima može predstavljati za vozače.

Problemi s recirkulacijom zraka

Tipka za recirkulaciju zraka često se koristi kako bi se brže zagrijao unutrašnji prostor vozila. Međutim, ovaj potez može zarobiti vlagu unutar vozila, stvarajući nepovoljne uslove za čišćenje prozora od rose i zamagljenosti.

Ovaj problem ne samo da smanjuje vidljivost na cesti već također može uzrokovati da vozači postanu pospani zbog pretoplog zraka u vozilu, piše Poslovni.hr.

Rješenje problema

Jervis nudi nekoliko korisnih savjeta za rješavanje ovih problema:

  • Uklonite sve vlažne predmete iz vozila kako biste smanjili nivo vlage u zraku
  • Postavite grijanje na hladno i postepeno ga povećavajte kako biste osušili zrak
  • Uklonite rosu sa stakala suhom krpom kako biste osigurali jasnu vidljivost
Oglasi