viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 01.04.23 @ 16:43
OGLAS

„Nestanu li pčele s planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje još oko 4 godine života“  

Albert Einstein

OGLAS

U veljači ove godine Centar za mirovno obrazovanje (CMO)  iz Sarajeva započeo je s projektom pod nazivom Pokret za ekološko obraćenje u sklopu kojeg se realizira školski program Briga za naš zajednički dom. 

OGLAS

Navedeni program imat će dvije generacije polaznika/ca. Za prvu generaciju programa „Briga za zajednički dom“ četiri modula se organiziraju od veljače 2023. do veljače 2024. godine, dok su za drugu generaciju moduli planirani za razdoblje od veljače 2024. do veljače 2025. godine. U svakoj generaciji je planirano da sudjeluje po 20 učenika/ca i 4 nastavnika/ce iz 4 odabrane srednje škole.

OGLAS

U razdoblju od jednog do drugog modula, učenici u okviru ekoloških sekcija, uz asistenciju odabranog profesora/ce iz partnerske škole i CMO  tima, pripremaju i potom realiziraju aktivnosti koje se odnose na temu prethodnog modula (klimatske promjene, zaštita rijeka, bioraznolikost, zaštita šuma, održiv stil života, borba za čist zrak i sl.)  u svojim školama, a kada je to moguće i u lokalnoj zajednici uz suradnju s lokalnim ekološkim i religijskim akterima.  

Sve projektne aktivnosti realiziraju se uz financijsku podršku CRS-a ( www.crs.org/ ).

Iako je predviđeno da u programu Briga za naš zajednički dom prvenstveno sudjeluju učenici i nastavnici srednjih škola, tim CMO-a je pronašao način da se, na svoj način, uključe i učenici i nastavnici osnovnih škola koji su sudjelovali u njihovom projektu Velika škola mira.  

Slijedom navedenog, dana 31.3.2023. u Osnovnoj školi Dubravica u Dubravici (Vitez) je, u režiji Mirovne sekcije, organiziran  zanimljiv događaj koji je povezao različite aktere naše lokalne zajednice.

Naime, učenici trećeg razreda (III.4) Srednje škole Vitez – smjer prehrambeni tehničar  su, uz podršku svoje profesorice Katarine Vidak, a u sklopu terenske nastave na predmetu Zaštita okoliša, za učenike Osnovne škole ,,Dubravica” održali prezentaciju o važnosti pčela u ekosustavu, Cilj navedene aktivnosti je potaknuti razvijanje svijesti o značaju pčela, ali i o načinima kako svojim djelovanjem  možemo doprinijeti njihovom očuvanju.

Navedenom događaju nazočili su i predstavnici Ekološke udruge Kremenik iz Viteza Tanja Pejović, Dragica Strukar i Goran Gogić, koji su ovom prilikom darovali nekoliko sadnica lavande  koje će učenici, uz kadulju i smilje, zasaditi u školskom prostoru i tako  simbolično dati svoj doprinos očuvanju pčela kao važnog čimbenika u ekosustavu.

Iz Osnovne škole ,,Dubravica” se zahvaljuju svima koji su, svatko na svoj način, podržali aktivnosti Mirovne sekcije  njihove škole.  

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM