viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 07.05.24 @ 07:45
OGLAS

OŠ “Nova Bila” iz Nove Bile, općina Travnik u srijedu, 8. svibnja 2024. godine slavi Dan škole. Svečana priredba počine u 12 sati, detaljan program pogledajte u pozivnici, na dnu članka.

Osnovna škola „Nova Bila“ dobila je ovaj naziv po mjestu Nova Bila od 31.05.1991. godine kada je provedeno glasovanje i usvojen Statut škole. Prva generacija osnovaca upisana je u staroj školi, današnjim prostorijama Doma zdravlja, 1948. godine, a prva generacija u produžnoj školi Pokrajčići upisana je 1950. godine. Do tada je nosila naziv O.Š. „Travnički odred“ u Novoj Biloj, a 1963 je izgrađen objekt u kojemu se odvija nastava i danas.

OGLAS

S obzirom da se ukazala potreba za većim prostorom, 1981. godine dogradio se novi blok s kabinetima, dvoranom za više namjena, a sljedeće godine, 1982., izgrađena je velika sportska dvorana, čime se djeci ove škole omogućava grupno bavljenje sportom, što se kasnije i ostvarilo kroz razne sekcije i društva. Iduće godine nastavlja se s uređenjem okoliša škole (asfaltira se prilaz, rukometno, košarkaško i nogometno igralište). Uređuje se sportska dvorana i cijela škola.

OGLAS

Kroz sve ove godine mijenjali su se školski planovi i programi. 1992. godine dogodilo se zaista puno promjena. Nastava se od ove godine odvija na hrvatskom jeziku. Ministarstvo za odgoj, obrazovanje i fizičku kulturu Sarajevo donijelo je odluku o prekidu nastave za školsku 1992/93. godinu zbog ratnih zbivanja u našoj zemlji. Od mjeseca travnja 1992. godine u školskim prostorijama smještene su prognanici iz Karaule, prognanici iz Korićana od kolovoza 1992., a od lipnja 1993. godine u školi borave prognanici iz 35 sela općine Travnik. Stoga, u ovo vrijeme, školska zgrada prestaje služiti svojoj namjeni i postaje tom za veliki broj ljudi, te služi u svrhu vojarne i bolnice. Školsku 1993/94. godinu učenici

OGLAS

škole nastavu pohađaju u privatnim prostorima mjesne zajednice, bifeu „Linck“, „Centar“ i „Bolji život“. Krajem srpnja 1994. godine školski prostor je vraćen učenicima i djelatnicima škole. Iako sada u svojim prostorijama, nalazili smo se u prostoru koji je devastiran, bez učioničkog namještaja, opreme i učila, bez telefona, pisaćeg stroja, grijanja.

Zahvaljujući velikom angažmanu djelatnika, ravnatelja, donacijama humanitarnih organizacija, poduzeća, privatnika i roditelja, školska zgrada i kotlovnica ponovno su adaptirane i uređene za ponovni rad, iako ne u potpunosti. Zahvaljujući ovim donacijama škola je više puta oličena, popravljeno je centralno grijanje, izmjenjeni oštećeni radijatori, izvršene su popravke stolarije, bravarije, vodoinstalacije, elektro-instalacije i osigurana je jednokratna pomoć djelatnicima škole. 1997. godine u školi je pokrenut školski časopis „Sunce“ koji smo uspjeli i štampati uz pomoć brojnih donatora, pravnih i fizičkih lica.

1999. godine škola dobiva novi prostor, točnije novi kat škole (osam učionica) zahvaljujući Vladi Nizozemske koja je isfinancirala cijeli infrastrukturni projekt. Predstavnik Vlade Nizozemske bili su gospođica Margiet Strujif i gospodin Verbaten. Iste godine, budući da smo bili uključeni u mnoge međunarodne projekte, Osnovna škola „Nova Bila“ postaje članica UNESCO škola. 19.2.1999. godine smo i službeno dobili certifikat, nakon što je Njemačka komisija UNESCO-a predložila školu za članstvo.

Ova škola je kao članica UNESCO (ASP) škola, sudjelovala u mnogim međunarodnim projektima, po čemu smo prepoznatljivi u svijetu. Projekti: (EFP) „Obrazovanje za mir“, „CRS“, „IBHI“, „PCU“, „Projekti Vlade Republike Hrvatske“, Međunarodni projekt „Snaga promjena“… i mnogi drugi projekti, doprinijeli su dan škola, školski i učenički prostor bude ljepši i opremljeniji, što je svakako pomoglo učenicima i roditeljima u provođenju uspješnijeg nastavnog procesa. 2007. godine učenici treći put sudjeluju na Međunarodnom projektu „Snaga promjena“ u Osnovnoj školi „Tenja“ u Osijeku, zajedno s učenicima osnovnih škola iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Bosne i Hercegovine. U svibnju 2007. objavili smo jubilarni deseti broj časopisa „Sunce“. Te iste godine u ovoj školi održan je, po treći put, „Ljetni kapm prijateljstva“ 3. srpnja 2007. godine. 2008. godine škola proslavila je svoj 60-ti rođendan. U tih 60 godina, od osnivanje škole pa do 2008. godine u školi je radilo 210 stalno zaposlenih djelatnika, većina njih je davala školi svoj maksimum, unoseći inovacije u odgojno obrazovni rad, unapređujući tako cjelokupan rad škole. U periodu od 60. godina voditelji škole su bili upravitelj, Mehmed Kozarević (1950-1975), direktor Andrija Bugarin (1976-1981) i ravnateljica Jelica Žuljević (1981-2011), koja je mandat ravnatelja škole predala 11.11.2011. sadašnjem ravnatelju Dragi Marjanoviću. Tijekom 60 godina rada škole prošlo je isto toliko generacija, 5.290 učenika, ostavivši u njoj dio svojih mladenačkih zanosa. Prosjek djece do 2008. godine upisanih u prvi razred godišnje po evidenciji trinaest matičnih knjiga je 88. U školskoj 2009./2010. u školi upisana je prva generacija učenika koji pohađaju nastavu po devetogodišnjem planu i porgramu obrazovanja. Prvi takav razred u ovoj školi vodila je učiteljica Sanda Grabus, piše travnicki.ba.

2010. godine u periodu od 12.-16. listopada u biljanskoj školi organiziran je Prvi međunarodni UNESCO kamp „Kultura bez granica“. To je prvi susret osnovnih škola iz više susjednih država koje su imale radionice pet dana u gradu Travniku, na Vlašiću i u Sarajevu. Organizacija kampa je ocijenjena najvišom ocjenom od svih sudionika, a za takav uspjeh treba zahvaliti svima koji su pomogli i uzeli učešće u radu, navode na službenoj stranici OŠ “Nova Bila”.

Može biti slika sljedećeg: tekst "škola "Νονα Bila" Νονα Bila DAN ŠKOLE 2024. Pozivnica 10:00 Dodjela zahvalnica diploma za ostvarene rezultate na školskim natjecanjima predmetna nastava 11:00 Kviz znanja, predmetna nastava amfiteatar škole 11:00 Dodjela zahvalnica diploma za ostvarene rezultate školskim natjecanjima razredna nastava 11:00 prezentacija rada vannastavnih aktivnosti na 12:00 Svečana Svecanc priredba Srijeda, 8.5.2024. www.osnovabila.ba"
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM