viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 01.02.24 @ 17:32

Učenici osmih razreda Osnovne škole Bila i njihova nastavnica hrvatskog jezika Mirjana Marković sudjeluju u e-Twininng projektu “Lektira bez papira 3“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjelovanje u projektu nije planirano Godišnjim planom rada škole u tekućoj godini jer su se u projekt uključili krajem rujna, ali to nije spriječilo osmaše i njihovu nastavnicu da aktivno sudjeluju u razmjeni ideja s vršnjacima iz drugih škola u okruženju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt “Lektira bez papira 3” prvenstveno je namijenjen učiteljima koji se žele odmaknuti od ustaljenog načina obrade lektirnih djela. U projektu sudjeluju učenici i učitelji iz sedam hrvatskih škola te učenici osmih razreda ove škole što učenicima i nastavnicima omogućuje razmjenu iskustava i ideja. 

S obzirom na veliku preopterećenost učenika nastavnim programima, samostalno čitanje opširnijih književnih djela često je dugoročno i teško. Budući da učenicima čitanje i pisanje lektire oduvijek stvara napor i nisu motivirani za takvu vrstu učenja, potrebno im je svakako omogućiti neposredan rad na književnom djelu te brojne kreativne aktivnosti koje imaju za cilj jaču motiviranost za čitanje, a samim time i bolje razumijevanje pročitanog. Zanimanje učenika za čitanje književnih djela potrebno je stalno usmjeravati i poticati i razvijati kulturu čitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj ovog projekta je razmjena inovativnih ideja i kreativnih aktivnosti kojima bi iskustvo čitanja lektire učinili privlačnom aktivnošću kojoj se učenici raduju, motivirani su za čitanje i aktivno sudjeluju u stvaralačkim aktivnostima interpretacije književnih djela.

Suradnja između učenika i učitelja iz različitih zemalja omogućuje razmjenu ideja, perspektiva i iskustava. To obogaćuje projekt i omogućava svim sudionicima stjecanje novih saznanja i razvijanje međunarodnog razumijevanja.

Na poveznici možete pratiti aktivnosti učenika osmih razreda nakon obrađenog lektirnog djela. 

Oglasi
LM