viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 30.01.24 @ 12:42

Japanska kompanija Toyota motor priopćila je da poziva vlasnike 50.000 starijih vozila da hitno urade popravku, jer bi aparat za napuhivanje zračnih jastuka mogao eksplodirati i potencijalno ubiti vozača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japanski proizvođač automobila istakao je da se preporuka “Ne vozi” (“Do Not Drive”) odnosi na neke modele ”Corolla” i ”Corolla Matrix” iz 2003-2004, kao i na model RAV4 iz 2004-2005, koji imaju zračne jastuke nekadašnjeg japanskog proizvođača Takata, prenio je Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 30 smrtnih slučajeva diljem svijeta, uključujući 26 slučajeva u SAD, kao i stotine povreda u vozilima raznih proizvođača automobila od 2009. godine, povezani su sa zračnim jastucima Takata.

Spomenuti uređaji mogu eksplodirati, oslobađajući metalne gelere u automobilima i kamionima, navodi Reuters. Takata je imala problema i sa komponentama sigurnosnih pojaseva koje je isporučivala brojnim svjetskim proizvođačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi opozivi vozila svjetskih proizvođača opremljenih Takatinim komponentama bilježeni su tokom prošlog desetljeća , a japanska kompanija je proglasila bankrot 2017.

Oglasi
LM