viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 03.11.20 @ 21:43
OGLAS

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH na žurnoj sjednici je izreklo kazne nekolicini političkih subjekata zbog vođenja kampanje prije službenog početka.

Tako je PDA kažnjena s 1.500,00 KM jer je načelnik Općine Banovići Midhat Husić postavio politički promotivni materijal ranije, a PDA Gradačac sa 1.000,00 KM jer su vodili preuranjenu kampanju putem društvenih mreža.

OGLAS

SDS je kažnjen s 1.000,00 KM jer je kandidat za načelnika Općine Teslić Milan Miličević vodio kampanju putem Facebooka, kao i kandidat Socijaldemokarata Avdo Bajraktarević, zbog čega je i SD BiH kažnjena sa 1.000,00 KM.

OGLAS

Utvrđeno je i kako je predsjednik Glavnog izbornog stožera SNSD-a Srđan Rajčević imao sponzorirane objave na Facebooku prije službenog početka kampanje te je ta stranka kažnjena sa 1.000,00 KM. U drugom slučaju, zbog plaćene kampanje također na društvenim mrežama, a mimo zvanične kampanje, SNSD nije kažnjen jer su kao dokaz pred SIP-om BiH priložili fotografiju zaslona sa Željkom Cvijanović iz 2018. godine. S 1.000 KM,00 kažnjeni su SP, SDP, SDS/PDP te Ujedinjena Srpska.

OGLAS

Jučer je konstatirano i da 21 politička stranka nije podnijela financijsko izvješće te da nije omogućila financijskim revizorima vršenje revizije u njihovim prostorijama, zbog čega im je uskraćeno pravo kandidirati se na narednim izborima.

Utvrđen problem s glasovanjem izvan BiH

Član SIP-a BiH Suad Arnautović naveo je, kako prenosi N1, kako je očito da će biti problema s dostavom kuverata glasača koji glasuju izvan BiH zbog problema koje je uzrokovala pandemija korona virusa, te je predložio dopunu Pravilnika stavom koji bi glasio: „U uvjetima pandemije Covid-19, povratna kuverta iz st. 1 može se SIP-u dostaviti putem DKP-a s tim da mora imati poštanski žig zemlje iz koje dolazi s datumom ne kasnijim od datuma održavanja izbora”. To bi, kako je obrazložio Arnautović, značilo da oni bh. državljani koji se nalaze u zemljama koje su se izjasnile da ne mogu slati poštu u BiH svoje kuverte s glasačkim listićima pošalju u susjednu zemlju u kojoj postoji diplomatsko-konzularno predstavništvo BiH i da ih se onda šalje u BiH. Predsjednik SIP-a BiH Željko Bakalar donio je odluku da se o tome raspravlja na posebnoj sjednici.

Kako će izgledati izbori u BiH u vrijeme pandemije?

SIP BiH usvojio je i dopune Pravilnika o glasovanju tako da će osobe koje su u izolaciji, a nemaju akt nadležnog tijela ili medicinski nalaz, moći glasovati iz svojih domova uvidom u i temeljem izrečene mjere o izolaciji.

Na sjednici je dopunjen i Naputak o postupanju na dan izbora u uvjetima pandemije virusa korona te je odlučeno da se u svim mjestima gdje ima više biračkih mjesta u jednom objektu, poput škola, fakulteta, vatrogasnih domova i slično, vrši mjerenje temperature biračima beskontaktnim toplomjerom na glavnom ulazu u objekt.

Inače, objavljeno je i da je firma Defter d.o.o. Sarajevo izabrana kao najbolji ponuđač za nabavku higijenskih sredstava u cilju zaštite od Covida-19 te će s njom biti sklopljen ugovor vrijedan 237.203 KM, prenosi Dnevni list.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM