viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.05.24 @ 20:41
OGLAS

Viteški planinari Hrvatskog planinarskog društva nakon slanja pozdrava sa inozemnih i svjetski poznatih planina, ovoga puta šalju pozdrave sa planine Treskavice i njezinog najvišeg vrha Mala Ćaba 2086 m/nv.

Pozdrave sa Treskavice su poslali Zoran Bagara, Zoran Barbić, Slavko Vrebac, Dragan Vrebac, Ivica Čota, Niko Andrić, Slavko Žuljević i Anto Vidović.

OGLAS

Treskavica je planina u središnjoj Bosni i Hercegovini, koja se svojim južnim obroncima, kod Kalinovika, spušta u Hercegovinu. Uzvišenjem Hojta vezana je na zapadu sa Bjelašnicom. Na zapadu je i Visočica od koje je dijeli rijeka Ljuta. Od Sarajeva je udaljena oko 30 km. Pripada lancu dinarskih planina. Dobila je ime po čestim manjim zemljotresima.

OGLAS

Za vrijeme posljednjeg rata od 1992. – 95. planina je bila poprište mnogobrojnih borbi pa je to razlog da su poslije rata na njenim prostranstvima zaostala mnoga neeksplodirana ubojita sredstva. Međutim, istinski zaljubljenici u prirodu, uspjeli su, na prvom mjestu planinari, urediti i označiti sigurne staze i za ostale ljubitelje ove planine. Treskavica se može podijeliti na dva dijela. Sjeverni dio se naziva Bosanska ili Trnovska Treskavica, južni dio Hercegovačka, Humska ili Kalinovačka.

OGLAS

Najviši vrh Treskavice iznosi 2.088 metara nadmorske visine i karakterističan je po tome što ga planinari zovu trima različitim imenima. Za jedne je on Paklijaš, za druge Đokin toranj, a za treće Mala ćaba. Naziv Paklijaš odnosi se na područje malo južnije od vrha koje je dobilo ime zbog nepristupačnosti i surovosti terena. Naziv Đokin toranj je po metalnom objektu koji je tu bio izgrađen kao sklonište, a koji se veže za arhitektu, planinara, po imenu Đoka, koji je dao ideju za gradnju tog objekta. Danas od objekta ostala su samo metalna vrata što se mogu vidjeti na vrhu. Objekt nije izdržao ratne i meteorološke uvjete. Ime Mala ćaba, je povijesno. To je stari naziv za vrh koji mještani iz sela u podnožju Treskavice od davnina koriste, a vezan je za posjećivanje vrhova u određenom danu u godini iz religijskih razloga. Izdvajaju se i vrhovi Oblik (1876 m) i Suve Lastve (2000 m). U stijenama Treskača, Zubova, Oblika, Ćabenskim i Nikolinim stijenama, ispenjan je veliki broj alpinističkih smjerova. 

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM