viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 30.01.22 @ 13:16

Večernji list saznaje da su propali pregovori o izbornoj reformi u BiH. Stranci koji su pokušali ujednačiti stavove domaćih lidera, povlače se iz pregovora. O izmjenama Izbornog zakona sada nastavljaju pregovarati domaći političari.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović prvi je dao izjavu medijima u Neumu rekavši kako pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva nisu završeni te će se nastaviti u Sarajevu. ”Na trenutak se činilo kako ćemo završiti kompletan posao. Idemo dalje”, kazao je Izetbegović. “U vezi s domovima naroda mislim da je stvar rješenja i po pitanju funkcioniranja izbora člana Predsjedništva smo bili jako blizu. Svi smo uložili veliki napor. Ugodno sam iznenađen odnosom predsjednika NiP-a, SBB-a i NES-a. Imali smo zajednički stav, bili smo spremni da iskočimo očekivanju s hrvatske strane, tako da smatram da pregovori nisu završeni”, rekao je.

Predsjednik SBB-a Fahurudin Radončić se djelomično složio s Izetbegovićem, no uz manje optimizma.

OGLAS

Međunarodni posrednici iz EU, Sjedinjenih Američkih Država i OSCE-a također su govorili o pregovorima i izbornom procesu. Oni su pozvali domaće lidere na nastavak pregovora i kazali kako je postignut napredak ponajviše kada je u pitanju integritet izbornog procesa. Palmer, izaslanik SAD-a govorio je kako treba uvažiti i sve presude te omogućiti hrvatskom narodu da bira svoje predstavnike, a isto je naglasio i Radončić. Palmer je zaključio riječima: “Dok sve ne dogovorimo, ništa nije dogovoreno”. Predstavnica EU Eichhorst kazala je da nema jamstva da će doći do izborne reforme te kako je to na bh. liderima.

OGLAS

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović zahvalio je međunarodnim partnerima na pomoći no dodao je kako su pregovori u ovome formatu vjerojatno okončani. Rekao je da je napravljen određen iskorak i da je na stolu puno ideja i inicijativa. “HDZ BiH je uvijek imao niz prijedloga i trenutno imamo tri modela koja su u fazi dogovaranja. Moj optimizam je potrošen u ovih šest mjeseci ili godinu i pol dana. Sve što smo stavili sebi u zadatak nismo realizirali, a ušli smo u izbornu godinu”, kazao je Čović te dodao kako će o svemu izvijestiti kolege u Hrvatskom narodnom saboru.

OGLAS

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kazao je kako Hrvatima nije prihvatljivo brisanje nacionalne odrednice iz ustavnih rješenja. Konaković (NiP) rekao je da ovo najkonkretniji sastanak do sada ali da ništa nije dogovoreno, a niti propalo.

Oglasi
LM